Tergooi MC

Hilversum

Ziekenhuis
in harmonie

Tergooi MC verleent vanaf medio 2023 alle acute, intensieve en klinische zorg op één locatie. De vraag om in te spelen op de vernieuwingen in de zorg leidde in 2011 tot het besluit te bouwen aan een nieuwe hoofdlocatie in Hilversum, in de bosrijke omgeving van Monnikenberg. In het nieuwe ziekenhuis is een zachte, rustgevende en open omgeving gecreëerd voor patiënten en medewerkers. Natuur en daglicht spelen een belangrijke rol. Het gebouw is voorzien van veel ramen met uitzicht op de prachtige groene omgeving.

Situatie

Hoofdentree

Geveldetail

Entreezone

Entreezone

Gevelbeeld

Vier bouwdelen, één geheel

Verscholen tussen de bomen bestaat het ziekenhuis uit vier ogenschijnlijk losse bouwdelen Op de begane grond en de eerste verdieping wordt het ziekenhuis echter ervaren als één gebouw omdat de bouwdelen organisch met elkaar verbonden zijn door brede, licht en transparante verbindingsgangen.

Van de oorspronkelijke bebouwing blijven alleen de twee vleugels bestaan. Deze vleugels worden verbouwd en bieden straks ruimte aan kantoren en facilitaire voorzieningen.

Vier bouwdelen

Vier bouwdelen

Serre-achtige corridors

Terrasstructuur met groene daken

Hoofdentree en balkon dagbehandeling oncologie

Het ziekenhuis heeft zes patio's en is omringd door bosrijke omgeving

Technische laag

Centrale passages op zowel de begane grond, als de eerste verdieping lopen als een ruggengraat door het complex

Hoofdroutes en stijgpunten zijn langs patio's gesitueerd

Rust en richting

Voor patiënten en bezoekers in de centrale hal geeft de passage richting. De passage loopt als een ruggengraat door het complex. Bij de overgang van het ene bouwdeel naar het andere loop je door serre-achtige corridors en ben je voor je gevoel even buiten, tussen de bomen. Elk bouwdeel heeft bovendien een grote patio. Dit zorgt voor zoveel mogelijk licht en verbinding met buiten.

Op deze manier zijn radiologie en de poliklinieken op de begane grond gemakkelijk toegankelijk. Als bezoeker hoef je in principe maar één keer af te slaan en je bent waar je moet zijn. Dat zorgt voor oriëntatie en het geeft rust. Op de verpleegafdelingen heeft elke patiënt een eenpersoonskamer, met maximale privacy en door de lage vensterbanken en hoge ramen en is er zicht op het leven op de grond, de bomen en de lucht.

Een van de Serre-achtige corridors in de centrale passage

Een van de vele vensters op de omgeving

Verbonden met het hart

Op de eerste verdieping kan het personeel de patiënten in hun ziekenhuisbed makkelijk verplaatsen door het hele gebouw. Daarmee is dit verkeer gescheiden van het publieke verkeer op de begane grond.

In het hart van het complex bevindt zich de hotfloor, met radiologie op de begane grond en de OK-afdeling op de eerste verdieping. Door de centrale ligging wordt deze belangrijke afdeling aan alle kanten zeer effectief gekoppeld aan het zorgproces. Ook dat geeft rust en overzicht, zowel voor de patiënten (al dan niet in dagbehandeling) als voor de zorgprofessionals.

Centrale passage op de begane grond

Restaurant met panoramazicht op bosrijke omgeving

Wachtruimte polikliek met zicht op één van de patio's

Spreekonderzoekskamer

Zitje met zicht op één van de patio's

Liftenplein met royaal venster op patio

Ontvangstruimte Vrouw-moeder-kind centrum

Verloskamer

Wachtruimte kinderafdeling

Patiëntenkamer op de kinderafdeling

Omsloten zitjes creëren een veilige plek voor de bezoekers

Apotheek

Apotheek

Duurzame harmonie

De gevels zijn geïnspireerd op het bos. De verticale ritmering, het boombastachtige verticale metselwerk, het als bladeren zijdeglanzende aluminium en de contrasten tussen licht en donker harmoniëren met de omgeving en weerspiegelen subtiel het omliggende bos.

De groene Sedumdaken zorgen in de zomer voor minder opwarming het gebouw en dragen bij aan de duurzaamheid. De daken zijn voorzien van zonnepanelen die een flink deel van de energie leveren.

Hybride OK

Holding/verkoeverruimte

Traumakamer SEH

Behandelkamer SEH

Ontvangstruimte IC-afdeling

IC-afdeling met decentrale verpleegposten

Hartkatheterisatiekamer

Patiëntenkamer CCU

“Een ziekenhuis moet, ondanks de schaal en de complexe functionele eisen, een huis zijn waarin de mens met al zijn behoeften tot zijn recht komt. Dat hebben we in Tergooi bereikt.”

Jörn-Ole Stellmann
partner/architect

“Een ziekenhuis moet, ondanks de schaal en de complexe functionele eisen, een huis zijn waarin de mens met al zijn behoeften tot zijn recht komt. Dat hebben we in Tergooi bereikt.”

Projectdata

Locatie
Hilversum
Programma
Nieuwbouw algemeen ziekenhuis
Omvang
55.000 m² BVO
Periode
2011 – 2023
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Tergooi MC
Gebruiker
Tergooi MC
Team
Jörn-Ole Stellmann, Jarno Nillesen, Bert Muijres, Jasper Vrugte, Gert van Rijssen, Mark Kreijkes, Milee Herweijer, Stephanie Klein Holkenborg, Abel Brouwer, Martijn van de Berg, Taecke Halma, Arend van Maanen, Heleen Meinsma, Menno Roefs, Kirsten van Zeijl, Joris Alofs, Roel van Brussel, Eric Pijffers, Maurice van Dinther, Pauline Rozenbaum
In samenwerking met
Royal HaskoningDHV, Deerns, abt, SVP, BoschSlabbers, ptg advies
Award
Architectenweb Zorggebouw van het Jaar Award 2023; Highly Commended WAF Awards 2023
Fotografie
Hanne van der Woude / William Moore / Your Captain Luchtfotografie

Tergooi MC – Zonnestraal 2.0

download pdf