Het begint met wie

Bij Wiegerinck zijn we al 70 jaar bezig met ruimte in ruimste zin. Met de architectonische ruimte, maar ook met de ruimte die nodig is om de vragen en wensen van onze opdrachtgevers in kaart te brengen. Ruimte om verder te denken. Om samen te komen tot een duurzaam, menselijk en toekomstbestendig gebouw, aanbouw of afdeling.

Evidence-Based Design

Evidence-Based Design en Healing Environment zijn vaste pijlers onder al onze ontwerpen voor de gezondheidszorg. Een ‘helende omgeving’ vermindert stress en angst en bevordert het welzijn van patiënten. Er wordt van alles beweerd over Healing Environment; wij hebben gelukkig de echte expertise in huis, die onder meer is gebaseerd op uitgebreid promotieonderzoek.

Duurzaamheid

Wiegerinck ontwerpt al meer dan 70 jaar voor de zorg. En ook de zorgsector krijgt gelukkig steeds meer aandacht voor de duurzaamheid van gebouwen. Wij spreken liever over gezonde gebouwen. Omdat duurzaamheid veel verder gaat dan energie besparen en het gebruik van natuurlijke materialen.

Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons handelen heeft invloed op de aarde, de aarde heeft invloed op ons. De klimaatcrisis en de coronapandemie laten dat maar al te duidelijk zien. Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor 30% van de totale CO₂-emissie en voor 40% van het grondstofverbruik. Dat kan anders, dat moet anders.

Gezonde gebouwen
Gezonde gebouwen realiseren, die goed zijn voor de planeet en de mensen die daarop leven. Maar wat is een gezond gebouw eigenlijk?
Een gezond gebouw:

  • Vormt een vitale omgeving om in te verblijven en is een sterke schakel in het sociale weefsel en onze fysieke interacties;
  • Heeft in alle fases, van grondstofwinning tot hergebruik van het gebouw, geen enkele of een minimale impact op het milieu;
  • Is berekend op toekomstige ontwikkelingen en heeft zo een maximale waarde en levensduur.

Bouwstenen voor een gezond gebouw
Een gezond gebouw kent in onze visie vijf bouwstenen: sociale waarde, aanpasbaarheid, materiaal, energie en ecologie. Bouwstenen die door ons ontwerpteam in hun volledige samenhang worden bekeken. Samen met de opdrachtgever bepalen we welke uitgangspunten tijdens het ontwerpproces worden gemonitord. Zo wordt een gezond gebouw werkelijkheid.

  1. Sociale waarde Elk gebouw heeft een maatschappelijke waarde en een waarde voor het individu. Waarden die afhankelijk zijn van hoe je een gebouw inpast in de omgeving, van de gebruiksvriendelijkheid en van de manier waarop patiënten en professionals worden gefaciliteerd.
  2. Aanpasbaarheid Een gebouwontwerp is een concrete vertaling van de wensen en behoeften die de gebruikers hebben. Tegelijkertijd is het belangrijk om rekening te houden met een veranderend gebruik in de toekomst. Een aanpasbaar gebouw kan door de jaren heen verschillende organisaties en afdelingen huisvesten, nieuwe functies krijgen. Door gebouwonderdelen demontabel en gescheiden van elkaar te ontwerpen maak je een gebouw toekomstbestendig. Denk hier bijvoorbeeld aan de draagconstructie, de gevel, de inbouw en de installaties.
  3. Materiaal Circulair ontwerpen reduceert het gebruik van nieuwe materialen. En kijkt naar de mogelijkheden om gebouwen, producten en materialen opnieuw te gebruiken. Zo ontstaan gezonde gebouwen die zoveel mogelijk uit hergebruikte, niet-toxische en biobased onderdelen zijn geconstrueerd.
  4. Ecologie In ons veranderende klimaat is het noodzaak om rekening te houden met weersextremen. Hittestress en steeds grotere pieken in regenval moeten door een gebouw opgevangen kunnen worden. Biodiversiteit is een ander urgent aandachtspunt; natuur-inclusieve ingrepen dragen bij aan een gunstig leefklimaat voor flora, fauna én alle gebruikers van een gebouw.
  5. Energie Een energiezuinig gebouw ontwerpen begint met de vraag: hoe kunnen we de energievraag beperken? Daar kijken we eerst naar, want daarmee is altijd veel winst te behalen. In het ideale geval wordt de energie die vervolgens nog nodig is via intelligente technieken opgewekt uit zon, wind en andere hernieuwbare bronnen.

Duurzame waarde
Nederland heeft als doel om in 2050 circulair te zijn. Wat betekent dat? Het betekent dat we twee kanten op kunnen. Naar een systeem dat niet uitsluitend uitgaat van financiële waarde, maar van álle waarden. Of naar een systeem dat al deze waarden terugvoert naar de financiële waarde, bijvoorbeeld door principes te hanteren als ‘de vervuiler betaalt’. Circulair betekent ook: denken op de lange termijn in plaats van de korte termijn. De exploitatie van een gebouw dient daarom ook meegenomen te worden in een vroeg stadium. Je bouwt immers voor een zo lang mogelijke toekomst.

Gezonde dosis kennis
Wiegerinck biedt ruim 70 jaar ontwerp-ervaring in gezondheidszorg, wonen met zorg, onderwijs en onderzoek en leisure. Een schat aan kennis stelt ons in staat om – samen met opdrachtgevers en technische partners – een duurzame, gezonde omgeving te creëren.

Meer View more Inklappen View less

BIM

Bouw Informatie Model (BIM) is cruciaal in multidisciplinaire ontwerp- en uitvoeringsprocessen. Het is veel meer dan alleen een manier om complexe projecten integraal in 3D uit te werken. BIM is ontwerptool, projectcoördinatie en datamanagement in één. We hebben BIM succesvol ingezet in grote nieuwbouwprojecten zoals het Amphia Ziekenhuis in Breda, Tergooi MC in Hilversum en het Amsterdam UMC Imaging Center op de VU Campus.

BIM is een krachtig hulpmiddel dat zorgt voor voortdurende afstemming tussen de verschillende ontwerpdisciplines. Tijdens het gehele traject, van ontwerp tot oplevering, vermindert BIM de kans op fouten en misverstanden significant. Het fungeert als compleet digitaal dossier, waardoor alle betrokkenen op elk moment beschikken over alle aanwezige informatie. Bovendien kan een goed BIM later van onschatbare waarde zijn bij beheer en onderhoud.

Transparantie als basis voor succes
In projecten werken we met één integrale, digitale BIM-omgeving. Deze omgeving is toegankelijk voor alle betrokkenen, of ze nu een actieve modellerende rol hebben of niet. We sluiten iedereen aan zodat de projectontwikkeling zich in volle transparantie ontplooit. Dat schept overzicht, vertrouwen en zekerheid. De basis van elk succesvol project.

Real time koppeling
Binnen BIM worden diverse modellen real time aan elkaar gekoppeld. Wij werken met verschillende modellen voor architectuur, installaties en constructies. Zo worden de verantwoordelijkheden goed geborgd. We zien elkaars werk, maar kunnen daarin geen aanpassingen aanbrengen. De real time koppeling zorgt dat iedereen altijd over de actuele informatie beschikt. Budget, tijd en kwaliteit worden op deze manier ook scherp bewaakt.

Wiegerinck regisseert
Wiegerinck neemt de BIM-regie in handen en onderhouden contact met de overige adviseurs over de clashcontroles. Want het oplossen van complexe knopen moet een continu aandachtspunt zijn in het ontwerpproces. Problemen, analyses én oplossingen worden helder gedocumenteerd, zodat we altijd kunnen terughalen welke beslissingen wanneer genomen zijn.

Bij elke bespreking
Tijdens besprekingen kunnen wij u met BIM altijd de stand van zaken tonen met 3D-videobeelden of VR. Zo kan iedereen onze voorstellen doorgronden en de juiste feedback geven. Het digitale platform is vanzelfsprekend altijd toegankelijk, zelfs met een webbrowser.

Meer View more Inklappen View less

Awards

Ontwerpen van Wiegerinck krijgen regelmatig waardering van vakjury’s. Prijzen winnen is niet ons doel, maar het zijn natuurlijk wel erkenningen waar we heel blij van worden.

Architectenweb Zorggebouw van het Jaar Award 2020
Hilversumse Architectuurprijs 2019 – 2020 (nominatie)
European Healthcare Award 2018 (nominatie)
Nijmegen Green Capital Award 2018
European Architecture Awards 2017 (nominatie)
ARC Detail Award 2016
BNA Beste Gebouw van Nederland 2016 (nominatie)
Hedy d’Ancona Award 2012 (nominatie)
Nationale Staalprijs 1988

Meer View more Inklappen View less

Ons team

Maak kennis met de Wiegerinck professionals: de architecten, bouwkundigen, projectmanagers en al onze ondersteunende krachten. U kunt op ze rekenen. Vanaf het allereerste contactmoment.

Koen Arts

partner/algemeen directeur

Martijn van Bentum

partner/architect

Tim Loeters

partner/architect

Wendy van Rosmalen

partner/projectmanager

Jörn-Ole Stellmann

partner/architect

Tom Vlemingh

partner/architect

Martijn Akkerman

bouwkundige

Lilian Almesber

ontwerper

Joris Alofs

bouweconoom

Fadia Baabduh

ontwerper

Reinier Blankenvoort

bouwkundige

Manon Bonnemayer

architect

Reni Bouwhuis

architect

Abel Brouwer

bouwkundige

Rick Bruning

architect

Roel van Brussel

bouwkundige

Veronique Derkse

HR medewerker

Maurice van Dinther

bouwkundige

Laura Evers

interieurontwerper

Renate Feringa

financiën

Inge Geurts

projectmanager

Nafthaly de Graaf

technisch ontwerper

Maral Günenç

ontwerper

Milee Herweijer

architect/interieurarchitect

Wilma Hiemstra

architect

Ruud Hilderink

projectmanager

Anne Mare Hulshof

ontwerper

Joost de Jong

bouwkundige

Stephanie Klein Holkenborg

interieurarchitect

Robbert Kleine Schaars

assistent ontwerper

Mark Kreijkes

technisch ontwerper

Maya van der Lande

architect

Carmen Lopez

architect

Chico van der Marel

bouwkundige

William Middelbeek

bouwkundige

Ali Mousevi

bouwkundige

Bert Muijres

architect

Edwin Niemantsverdriet

bureaumanager

Paul Numan

architect

Mirjam Ophoff

interieurontwerper

Rogier Penning

bouwkundige

Jasper Pennings

projectmanager

Geert-Jan van de Rakt

projectmanager

Gert van Rijssen

projectmanager

Menno Roefs

technisch ontwerper

Marco de Rover

architect

Willem Stommel

projectmanager

Allard Terwel

business developer

André Teunissen

bouwkundige

Anique Top-Biesiot

managementassistent

Denise Versleijen-Joosten

managementassistent

Jasper Vrugte

ontwerper

Joost van Weerd

bouwkundige

Maarten de Werk

architect

Name

Function

CV icon Curriculum vitae

Vacatures

Wiegerinck is altijd op zoek naar nieuwsgierige en gedreven studenten architectuur / interieurarchitectuur / bouwkunde (HBO/WO). Stuur je motivatie met CV en portfolio naar: hr@wiegerinck.nl

Contact

Arnhem

Wiegerinck Architecten Arnhem B.V.
Eusebiusbuitensingel 80
6828 HZ Arnhem

Postbus 2234
6802 CE Arnhem

Tel. 026 – 352 60 60
info@wiegerinck.nl

KvK nr.: 09032134
IBAN: NL18 ABNA 0230 2501 06
BTW nummer: NL 0065.19.039.B.01

BNA Manifest: Wij gaan circulair

Meer gegevens View more Minder gegevens View less

Kleve

Wiegerinck Architecten GmbH
Stechbahn 8
D-47533 Kleve

Duitsland

Tel. +49 30 567 956 52
info@wiegerinckarchitekten.de

KvK Duisburg – Wesel – Kleve: HRB 15860
IBAN: NL67 ABNA 0248 2492 23
BTW nummer: DE 317 237 430

Ein weiterer Schritt in Richtung Nachhaltigkeit

Meer gegevens View more Minder gegevens View less

Nieuwe opdracht?

Allard Terwel
Tel. 026 – 352 60 60
bd@wiegerinck.nl

Nieuwe uitdaging?

Veronique Derkse
Tel. 026 – 352 60 60
hr@wiegerinck.nl

Persverzoeken

Allard Terwel
Tel. 026 – 352 60 60
pr@wiegerinck.nl