Tergooi MC Clinics

Hilversum

Alles in
evenwicht

Tergooi MC heeft al haar klinische zorg samengebracht in het bosrijke zorgpark De Monnikenberg. Wiegerinck ontwierp het ziekenhuisgebouw, de ambulancepost, de parkeergarage en Tergooi MC Clinics. Deze zorgkliniek herbergt een aantal poliklinieken, zoals plastische chirurgie en dermatologie, en je vindt er eerstelijns diagnosestudio met onder meer radiologie. Daarnaast biedt het gebouw de nodige kantoorruimte voor de staf en de directie.

Gebouw te gast

Tergooi MC Clinics telt drie bouwlagen en staat aan de zuidkant van het beboste terrein, waar het parklandschap domineert. Het devies van het Masterplan Monnikenberg is: het gebouw is te gast in het landschap. Een vertrekpunt dat opnieuw een helder gebouw oplevert, dat zich evenwichtig en rustig verhoudt tot de omringende natuur.

Harmonie

Als je het gebouw nadert, heeft het voor je gevoel geen duidelijke voor- of achterkant. Alle zijden voelen gelijkwaardig. De plint is transparant en de raampartijen op de begane grond worden gescheiden door houten lamellen, met daarboven een horizontale, zonwerende luifel die rondom het gebouw loopt. De gevel is bedekt met leisteen, dat prachtige natuurlijke schakeringen geeft. Alles bij elkaar vormt het aangezicht een harmonische, zachte echo van het omringende bos. De zorgkliniek staat zelfverzekerd maar bescheiden in het landschap en is toch familie van de omringende gebouwen.

Direct in het hart

De entree is opvallend onopvallend aanwezig, doordat de ramen erboven groter zijn. Loop je binnen, dan ben je meteen in het hart van het gebouw. In de hal valt je oog op de twee verdiepingen hoge vide, met daaronder de ontvangstbalie en een koffiecounter. Links en rechts zie je de liften en de toegangsdeuren naar de verschillende poli’s. Bij welke poli je ook wordt verwacht, de looplijnen zijn altijd kort en je hoeft nooit meer dan één keer af te slaan.

Lopen naar het licht

De poli’s bevinden zich zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. De gangen bieden aan beide uiteinden altijd zicht op het omringende bos. Waar je ook loopt, je loopt naar het licht. De spreek- en onderzoekskamers liggen aan de buitenkant van het gebouw en hebben daglicht. In het midden bevinden zich de behandelruimtes en een OK, onder andere voor staaroperaties en kleine ingrepen. Op de derde verdieping liggen de kantoren voor de staf, rondom een patio.

“Tergooi MC Clinics combineert compactheid met een heldere ruimtelijkheid, die zich verbindt met de natuur en bijdraagt aan het menselijk welzijn.”

Jörn-Ole Stellmann
partner/architect

“Tergooi MC Clinics combineert compactheid met een heldere ruimtelijkheid, die zich verbindt met de natuur en bijdraagt aan het menselijk welzijn.”

Projectdata

Locatie
Hilversum
Programma
Poliklinieken en kantoren staffuncties
Omvang
6.700 m² BVO
Periode
2019 – 2023
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Tergooi MC
Gebruiker
Tergooi MC
Team
Jörn-Ole Stellmann, Jasper Vrugte, Gert van Rijssen, André Teunissen, Wendy van Rosmalen, Abel Brouwer, Milee Herweijer, Stephanie Klein Holkenborg, Maya van der Lande, Joris Alofs
In samenwerking met
Dura Vermeer, Royal HaskoningDHV, Deerns, ABT
Award
Hilversumse Architectuurprijs 2023 (nominatie)
Fotografie
Hanne van der Woude / William Moore