Ambulancepost Tergooi

Hilversum

Een villa met een
forse garage

Een ambulancepost die er uitziet als een villa. En vanzelfsprekend opgaat in een bosrijke omgeving met prachtige, 150 jaar oude beuken. Hoe dat zo gekomen is? Doordat we zijn afgestapt van het idee dat een ambulancepost in de eerste plaats een grote garage is.

Een tweede opdracht

Wiegerinck was al bezig met het ontwerp voor het nieuwe ziekenhuis Tergooi, dat momenteel verrijst op het zorgpark Monnikenberg. Al snel werd duidelijk dat de oude ambulancepost op de plek van de nieuwbouw stond en dat die verplaatst zou moeten worden. Zo kregen we ook de opdracht voor de nieuwe ambulancepost, een regionale ambulance voorziening (RAV), die snel gereed moest zijn.

Eerst dachten we aan een integrale oplossing – de ambulancepost als onderdeel van het nieuwe ziekenhuisgebouw. Tergooi koos na goed overleg voor een losstaand gebouw. Een bescheiden volume tussen de mooie bomen, dat een logische relatie had met de omgeving waar je veel mooie villa’s vindt.

Meer dan een garage

Een ambulancepost is veel meer dan een garage. Het is een plek waar professionele hulpverleners 365 dagen per jaar, 24 uur per dag verblijven. Je kunt stellen dat ze er wonen. Dus wilden we voor hen een comfortabele omgeving creëren, met goede voorzieningen, op een plek waar je ook nog eens kunt genieten van de omgeving. Dat gegeven is ons vertrekpunt geworden bij het ontwerp. Zo ontstond er – simpel gezegd – een hele mooie, grote huiskamer als het ware bovenop een garage voor zeven ambulances.

Het geheel heeft door verschillende bouwhoogten, grote ramen, terrassen en balkons de uitstraling van een Hilversumse villa. De donkere leistenen en houten gevel laten de ambulancepost subtiel samenvallen met het omringende bos. En toch is alles volledig gericht op het zo snel mogelijk verlenen van noodhulp. De logistiek, denk aan het aanleveren van alle benodigdheden, de bevoorrading van de wagens – is bijna onzichtbaar opgenomen in het ontwerp.

“Iedereen is er blij mee, ook de mensen in de omgeving. Het ambulancepersoneel voelt zich prettig en gewaardeerd. Een van hen zei dat het gebouw voelde als een vriend. Een ander merkte op dat hij hier een mooiere woonkamer had dan thuis. Ja, dan kan je als architect alleen maar trots zijn.”

Jörn-Ole Stellmann
partner/architect

“Iedereen is er blij mee, ook de mensen in de omgeving. Het ambulancepersoneel voelt zich prettig en gewaardeerd. Een van hen zei dat het gebouw voelde als een vriend. Een ander merkte op dat hij hier een mooiere woonkamer had dan thuis. Ja, dan kan je als architect alleen maar trots zijn.”

Projectdata

Locatie
Hilversum
Programma
Ambulancepost en hoofdkantoor RAV Gooi en Vechtstreek
Omvang
1.230 m² BVO
Periode
2017 – 2019
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
tergooi ziekenhuis
Gebruiker
RAV Gooi en Vechtstreek
Team
Jörn-Ole Stellmann, Joost de Jong, Joris Alofs
In samenwerking met
Royal HaskoningDHV, Deerns
Fotografie
William Moore