Amsterdam UMC Imaging Center

Amsterdam

Pionierswerk
op de Zuidas

Ontmoeting. Communicatie. Samenwerking. Dat waren de kernwoorden voor het ontwerp van het Amsterdam UMC Imaging Center. Een gebouw waarin radiologisch onderzoek van patiënten, klinisch onderzoek én isotopenproductie voor het eerst zouden worden samengebracht. Een mooie uitdaging, ook gezien de gewenste compactheid van het nieuwe gebouw op de Amsterdamse Zuidas.

Want hoe creëer je een plek waar zo’n verscheidenheid aan gebruikers de ruimte krijgt, zich comfortabel voelt? Om te beginnen de mensen met serieuze gezondheidsproblemen, die binnenkomen voor een röntgenopname, een MRI- of CT-scan. Dan de grote groep klinische onderzoekers die er prettig en ongestoord moet kunnen werken. En tot slot de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de productie van onmisbare isotopen, bestemd voor ziekenhuizen door heel Nederland.

Interactief platform

Wij ontwierpen een interactief platform, voor een zeer diverse groep gebruikers. En dat was zoeken, denken, proberen. Uiteindelijk hebben we het gebouw ontleed aan de hand van het menselijk lichaam. Een analogie, een basis waaraan we alles wat we bedachten steeds konden toetsen.

Er is een skelet, dat alles logisch bij elkaar houdt. De longen van het gebouw worden gevormd door een grote vide, met veel licht, waar de patiënten die binnenkomen door een hostess worden ontvangen. Alle techniek, bekabeling, luchtcirculatie en afzuiging hebben we opgevat als de bloedsomloop van het pand. En de zintuigen zijn de zintuigen van alle patiënten, bezoekers en medewerkers – hun gevoel van geborgenheid en veiligheid was leidend.

Alzijdige gevel

Belangrijkste looproutes

Concept van eilanden

Programma

Drie logistieke routes door het gebouw

Langsdoorsnede

Dwarsdoorsnede

Driedimensionale doorsnede

Klaar voor de toekomst

Zoveel functies bij elkaar brengen in één gebouw was pionierswerk. Een bijkomende eis was dat het gebouw makkelijk aangepast moet kunnen worden, gezien de razendsnelle medische ontwikkelingen. Onze opdrachtgever concludeerde na de oplevering in 2019 dat het Amsterdam UMC Imaging Center volledig voldeed aan alle wensen en eisen en is een icoon voor de Zuidas. En ja, daar zijn we erg trots op.

GMP ruimten gezien vanaf het atrium

Eentreegebied

Ontvangstgebied op eerste verdieping

Atrium

Ontvangstruimte op eerste verdieping

Gang op de eerste verdieping

GMP ruimten

GMP ruimten

Rondlopende gang langs de gevel

Technische ruimte op de bovenste verdieping

Technische ruimte op de bovenste verdieping

Cyclotron ruimte

“Ik ben er trots op dat we de complexiteit helder hebben weten te krijgen, drie verschillende functies organisch hebben verbonden. Het Imaging Center heeft veel waarde voor het Amsterdam UMC, voor de stad, voor het bedrijfsleven. Een betekenis die groter is dan wat je ooit zou kunnen ontwerpen. ”

Tom Vlemingh
associate partner/architect

“Ik ben er trots op dat we de complexiteit helder hebben weten te krijgen, drie verschillende functies organisch hebben verbonden. Het Imaging Center heeft veel waarde voor het Amsterdam UMC, voor de stad, voor het bedrijfsleven. Een betekenis die groter is dan wat je ooit zou kunnen ontwerpen. ”

Projectdata

Locatie
VU Campus, Amsterdam
Programma
Centrum voor medische beeldvorming, onderzoek en opwekking radiofarmacie
Omvang
18.100 m² BVO
Periode
2011 – 2019
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Amsterdam UMC
Gebruiker
Amsterdam UMC, Lasercentrum VU, BV Cyclotron
Team
Tom Vlemingh, Hans Beekhoven, Paul Numan, Bert Muijres, Tim Loeters, Roy Pype, Frank Pörtzgen, Gert van Rijssen, Joost van Weerd, Alfons van de Berg, Joris Alofs, Frans Frederiks
In samenwerking met
D/Dock, Studio Rublek, AT Osborne, Royal HaskoningDHV, IBS, Olivier + Partners, Peutz, Studio Hartzema
Duurzaam­heids­label
BREAAM-NL Very Good
Fotografie
William Moore / Hanne van der Woude