Gamma Knife Centrum Zwolle

Zwolle

Geavanceerd bestralen
in betrokken omgeving

Sinds 2018 werken wij samen met Isala Zwolle aan hun Lange Termijn HuisvestingsPlan (LTHP). In 2035 moeten alle afdelingen die nu nog zijn ondergebracht in diverse nevengebouwen zijn samengebracht in het bestaande hoofdgebouw van 80.000 m². Dagbehandeling en de afdeling Radiotherapie waar bestralingen plaatsvinden, worden juist gescheiden van het hoofdgebouw, om de zorgprocessen te optimaliseren.

Eerste nieuwbouw

Isala maakt zeer precieze bestralingen mogelijk van tumoren in het hoofd, waardoor in veel gevallen operaties niet meer nodig zijn. Wiegerinck werkt in de voorhoede van de veranderende zorg en ontwierp dan ook het gebouw dat plaats biedt aan het nieuwe, geavanceerde Gamma Knife bestralingstoestel. Het is de eerste nieuwbouw op basis van het masterplan, toegankelijk vanuit het hoofdgebouw, waar het geheel logisch, vloeiend en fraai op aansluit.

Licht en rust

De golvende, met houten lamellen beklede gevel maakt het geheel familie van de antroposofische, organische vormen van het hoofdgebouw. De kwetsbare, onzekere en vaak angstige patiënten ervaren licht en rust wanneer ze het bestralingsgebouw naderen, door ruime patio’s aan weerszijden. Eenmaal binnen zorgen raampartijen en daklichten voor verbinding met buiten. Ook in de patiëntenkamers, waar je een hoofdframe krijgt aangemeten dat noodzakelijk is voor de bestraling. De sfeer is overal geruststellend en rustgevend. Een juiste balans tussen verbinding, privacy en medische noodzaak was van meet af aan het uitgangspunt en dat is overal voelbaar.

“De behuizing van de specialistische Gamma Knife is ontworpen met respect voor de kwetsbare patiënten én voor de bestaande gebouwen van het ziekenhuis.”

Paul Numan
architect

“De behuizing van de specialistische Gamma Knife is ontworpen met respect voor de kwetsbare patiënten én voor de bestaande gebouwen van het ziekenhuis.”

Projectdata

Locatie
Zwolle
Programma
Gamma Knife Centrum
Omvang
190 m² BVO
Periode
2018 – 2021
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Isala ziekenhuis
Gebruiker
Isala Oncologisch centrum, afdeling Radiotherapie
Team
Paul Numan, Hans Beekhoven, Mark Kreijkes, Joris Alofs