Brains Unlimited Imaging Centre

Maastricht

Drie functies verbonden
in rust en ruimte

Brains Unlimited Imaging Centre was de eerste fysieke uitbreiding van de Health Campus in Maastricht, vlakbij het Maastricht UMC. Het gebouw speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de cognitieve neurowetenschappen en stimuleert ondernemerschap op dit gebied. De samenwerking tussen onderzoekers en bedrijfsleven versnelt de ontwikkeling van nieuwe therapieën en medicijnen voor psychische aandoeningen.

Drie volumes

De uitdaging was om verschillende gebruikers en disciplines samen te brengen, in een gebouw dat met hoofd én hart is ontworpen en dat verschillende functies organisch met elkaar verbindt. Brains Unlimited kent drie volumes. Het laagste bouwdeel, voor het hersenonderzoek, herbergt onder meer een kostbare en geavanceerde 9.4 Tesla full body MRI-scanner, letterlijk en figuurlijk een magneet voor onderzoekers, studenten en bedrijven. De universitaire vakgroep Neurowetenschappen heeft alle ruimte in het middendeel en de incubator ‘NeuroPartner’, waar start-ups ruimte kunnen huren, is gevestigd in het hoogste bouwdeel.

Sereen en harmonieus

Het gebouw harmonieert fraai met het omliggende parklandschap. Doordat er één maatvoering is gehanteerd oogt het gebouw sereen, licht en uitnodigend. Dat wordt versterkt door de gebruikte gevelmaterialen en kleurstellingen: okergeel stucwerk voor het lage deel, hout voor het middendeel en herfstrood kleurend glas voor de zes verdiepingen tellende incubator.

Verbindende ruimte

Onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven worden ook binnen met elkaar verbonden. Transparante passages, met uitzicht naar buiten, verbinden de bouwvolumes. Overal kom je gemeenschappelijke ruimtes tegen, groot en klein. Van een auditorium tot een koffiebar, van overlegruimtes tot informele zitplekjes. Duurzame materialen, hout en veel glas versterken de sfeer van openheid, rust en concentratie.

Zelfbeschaduwend

Samen met Arup voorzagen we het gebouw van verticale lamellen, die volledig in het ontwerp zijn geïntegreerd. Zo creëerden we zonwering die je eigenlijk niet opmerkt: een zelfbeschaduwende gevel die ‘s zomers opwarming tegengaat.

“Verschillende disciplines samenbrengen en verbinding faciliteren is prachtig werk. Bovendien hebben we een heel toegankelijk, uitnodigend en rustgevend gebouw gerealiseerd.”

Tom Vlemingh
associate partner/architect

“Verschillende disciplines samenbrengen en verbinding faciliteren is prachtig werk. Bovendien hebben we een heel toegankelijk, uitnodigend en rustgevend gebouw gerealiseerd.”

Projectdata

Locatie
Brightlands Maastricht Health Campus in Maastricht
Programma
Instituut voor hersenonderzoek met onderwijs- en onderzoekslaboratoria met Ultra-High-Field MRI faciliteit
Omvang
8.248 m² BVO
Periode
2009 – 2012
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Maastricht University en Stichting Life Sciences Incubator (SLIM)
Gebruiker
Maastricht Brain Imaging Centre (M-BIC), Scannexus (Europees expertisecentrum voor Ultra-High-Field MRI)
Team
Jarno Nillesen, Tom Vlemingh, Frans Frederiks, Joost de Jong, Roy Pype, Bert Timmer
In samenwerking met
Arup, AT Osborne, Poelman Reesink