Toen wij deze opdracht kregen – een grondige renovatie van het bestaande gebouw en een nieuw te bouwen state-of-the-art ziekenhuis – had het Amphia Ziekenhuis alle processen eerst zorgvuldig tegen het licht gehouden. De ambitie was duidelijk: de geneeskunde en de medische zorg naar een nog hoger plan tillen én een optimale omgeving creëren voor zowel patiënten als personeel. Dat betekende onder meer dat de zorg werd georganiseerd rondom de Amphia-speerpunten oncologie, vrouw–moeder–kind en hart- & vaatziekten.
De verschillende ziektebeelden, werkprocessen en efficiency waren het vertrekpunt. Voor ons als architecten was toen de vraag: hoe kunnen we dit mogelijk maken zonder dat daardoor de flexibiliteit in het geding komt. Kortom, hoe kan alles ruimtelijk ingericht worden op de toekomst? Hoe kan Amphia altijd klaar zijn voor groei én voor krimp? Want de ligduur van patiënten zal bijvoorbeeld steeds korter worden, terwijl het aantal poliklinische behandelingen waarschijnlijk verder zal toenemen.
Uiteindelijk hebben we een nieuw, wendbaar ziekenhuisconcept ontwikkeld: geen klassiek monolitisch ziekenhuisgebouw, waarin alle afdelingen zitten ingekapseld, maar vier los ogende bouwdelen die je flexibel kunt gebruiken en ontwikkelen. Het geheel wordt verbonden door de centrale corridor en entree.
Er is een scheiding aangebracht tussen ‘low tech’ en ‘hi-tech’ zorg. De zogenaamde ‘hot floor’ (IC, CCU, OK’s en interventies) werd ondergebracht in één gebouw, zodat er geen andere werkprocessen doorheen lopen. De speerpunten vrouw–moeder–kind, oncologie en hart- & vaatziekten zijn ondergebracht in de drie aanpalende gebouwdelen. In elk bouwdeel is er een verticale clustering binnen de ziektebeelden, waarbij de verpleegkamers direct boven de poliklinieken zijn gelegen.
Elk van de vier bouwdelen heeft een binnentuin. Prettig voor patiënten op de verpleegafdeling om op uit te kijken, vanuit hun éénpersoonskamer waar ze alle privacy hebben. Prettig ook voor de zorgmedewerkers die daardoor overal in het gebouw het dagritme ervaren. Alle (sub)afdelingen binnen het gebouw zijn in een carré aan elkaar gekoppeld, functies lopen in elkaar over en er zijn geen doodlopende gebouwdelen. Dat zorgt voor een vanzelfsprekende routing door het ziekenhuis.
De belangrijkste ambities zijn zeker gerealiseerd: het Amphia Ziekenhuis kan nu zeer geavanceerde zorg bieden én optimaal inspelen op de snelle medische ontwikkelingen. Waarbij de patiënt altijd centraal staat.