Parkeergarage Amphia

Breda

Parkeren in een
passend visitekaartje

In december 2019 opende het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda haar deuren. Wiegerinck tekende voor het ontwerp van dit state-of-the-art ziekenhuis en voor de grondige renovatie van de bestaande gebouwen. Om alle gasten en patiënten goed te kunnen ontvangen, was er natuurlijk ook parkeerruimte nodig. Er kwam direct naast het ziekenhuis een parkeergarage voor 900 auto’s.

Kwaliteit uitstralen

Een parkeergarage is door z’n massale volume en basale vormgeving doorgaans geen ideale blikvanger. Als je het Amphia nadert via de hoofdontsluiting is de parkeergarage het eerste gebouw dat in je blikveld verschijnt. Pas daarna komt het ziekenhuis zelf in beeld. Dat maakt de garage tot een belangrijk visitekaartje voor het ziekenhuis, waar personeel en bezoekers prettig en makkelijk hun auto kwijt moeten kunnen.

Steeds anders

De belangrijkste facetten van de garage zijn de ronde hoeken en (vooral) de verticale lamellen van geanodiseerd aluminium die de gevel vormen. De lamellen zijn op verschillende plekken in verschillende standen geplaatst. Dat maakt, in combinatie met het aluminium, dat het gebouw steeds een subtiel veranderende aanblik biedt. Afhankelijk van het weer en het moment van de dag oogt het soms schemerig grijs, dan weer wordt het licht goudbrons weerkaatst.

Onbewuste oriëntatie

De stand van de lamellen laat de bezoeker ook voelen waar je naar binnen kunt. Sta je binnen, dan kijk je bovendien uit over de omgeving. Sta je buiten, dan zorgt de lamellenstand ervoor dat de koplampen van de auto’s ’s avonds zo min mogelijk naar buiten schijnen en de lichthinder wordt beperkt. De aluminium lamellen waren niet de goedkoopste oplossing. Maar behalve dat ze het gebouw visueel aantrekkelijk maken zijn ze relatief onderhoudsarm en voegen ze veel functies samen.

Optimale doorstroming

De online te reserveren parkeerplekken zijn extra groot en schuin geplaatst, zodat je comfortabel in- en uit kunt parkeren. Overzichtelijkheid, korte looplijnen en éénrichtingsverkeer vergemakkelijken de doorstroming. Daarnaast wordt het grote dakoppervlak nu volledig benut voor het opwekken van zonne-energie.

“De steeds subtiel veranderende kleuren en de ronde hoeken geven de parkeergarage een minder massale, vriendelijker uitstraling.”

Geert-Jan van de Rakt
projectmanager

“De steeds subtiel veranderende kleuren en de ronde hoeken geven de parkeergarage een minder massale, vriendelijker uitstraling.”

Projectdata

Locatie
Breda
Programma
5 laags parkeergarage voor 900 auto’s
Omvang
25.585 m² BVO
Periode
2013 – 2016
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Amphia
Gebruiker
Amphia
Team
Jarno Nillesen, Martijn Akkerman, Joris Alofs, Vincent de Gouw, Mike Heemrood, Ruud Hilderink, Geert Jan van der Rakt, Dion Sparnaaij
In samenwerking met
ABT, Deerns, ptg advies, Bosch Slabbers, Urbis, Spark
Award
ESPA Gold Award 2018 (European Parking Standard Award)
Fotografie
Leon Abraas / William Moore