Max Planck Instituut

Nijmegen

Het nieuwe
verrijkt het oude

Voor de uitbreiding van het Max Planck Instituut für Psycholinguistik in Nijmegen, onderdeel van het prestigieuze Max Planck Gesellschaft, waren wij de uitvoerende Nederlandse partner voor een bekend Duits architectenbureau. Het gebouw, waar wetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar de psychologische, sociale en biologisch aspecten van taal, moest voor de tweede keer worden uitgebreid. Er waren meer laboratoria, onderzoeksruimten en kantoren nodig en het auditorium moest in oppervlakte worden verdubbeld.

Zelfstandig én complementair

De uitbreiding benadrukt de hoofdas van het oorspronkelijke gebouw, maar vormt tegelijkertijd een zelfstandige eenheid die het ensemble van oud en nieuw vanzelfsprekend completeert. Waar je ook bent in het gebouw, de oriëntatie is altijd richting het centrale gedeelte. Bovendien heb je vanuit alle centrale ruimtes – zoals het auditorium – toch direct zicht op het rustgevende, omringende bos. En het geeft ook de beveiligde BSL2 laboratorium-omgeving een mooie, prettige omgeving.

Glazen bos

De glazen panel op de gevel zijn voorzien van een gezeefdrukt boommotief. Afhankelijk van het licht lijkt dit gezeefdrukte oppervlak te verdwijnen in de weerspiegeling van het echte bos, of geeft het juist z’n eigen beeld weer. Zo komt het gebouw subtiel, en altijd weer een beetje anders tot leven in de bosrijke omgeving.

Projectdata

Locatie
Nijmegen
Programma
Uitbreiding onderzoeksafdeling en laboratoria
Omvang
2.900 m² BVO
Periode
2011 – 2015
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Max Planck Gesellschaft zur Förderung der Wissenschafte
Gebruiker
Max Planck Gesellschaft zur Förderung der Wissenschafte
Team
Jarno Nillesen, Jörn-Ole Stellmann, Geert Jan van de Rakt, Jan de Jonge, William Middelbeek, Stefan Opitz,
In samenwerking met
Heinle Wischer und Partner, ABT, Kleissen en Partners, Gertec, Nobel advies
Fotografie
Leon Albraas