Nobel I UZ Gent

Gent, België

In hoog tempo naar
nieuwe hoogbouw

Bij Wiegerinck zijn we wel gewend aan grote uitdagingen. Maar de opdracht die UZ Gent aan ons voorlegde was ongekend pittig. Het bestaande universitaire ziekenhuis wordt de komende dertig jaar in fases gesloopt, om grotendeels opnieuw gebouwd te worden. De start van de nieuwbouw is vervroegd.

De eerste behoefte is daarom: de snelle oprichting van nieuwe hoogbouw, waarin de komende jaren diverse functies kunnen worden ondergebracht. Welke dat zijn is nog niet precies bekend en kan variëren van poliklinieken tot kantoren en labs. Op de lange termijn zal het gebouw onderdak gaan bieden aan zorggerelateerde bedrijven die actief zijn in de Research & Development.

Flinke wensenlijst

Snelheid was niet de enige eis. Tegelijkertijd moet het gebouw mooi in het masterplan passen, lang meegaan, ambitie en vooruitstrevendheid uitstralen, duurzaam zijn, fungeren als poortgebouw voor het nieuwe ziekenhuis, logisch aansluiten op de toekomstige nieuwe gebouwen en ook nog eens een landmark vormen voor de stad Gent. Het complete ontwerp, inclusief technisch ontwerp en kostenraming, moest in vier weken tijd worden gemaakt.

De overdekte entree met ontmoetingsruimte

In vogelvlucht

Het nieuwe gebouw wordt uiteindelijk onderdeel van een reeks onderzoeksgebouwen met een aangrenzend park. Een naastgelegen cateringgebouw kan eventueel worden gehandhaafd en op een organische manier in het nieuwe gebouw worden opgenomen. Op de begane grond leiden uitnodigende colonnades en een patio je naar de entree van twee verdiepingen hoog, waar je ook vergaderruimtes aantreft. Het dak is een tuin vol bomen en planten, met uitzicht naar alle kanten. Een opvallende groene kroon, zichtbaar vanaf grote afstand. Hoge raampartijen zorgen binnen voor  veel daglicht en bieden gebruikers een maximaal uitzicht over de campus.

Helder casco

De onderste verdiepingen van de hoogbouw bieden in de eerste fase onderdak aan diverse poliklinieken en kantoren van de afdeling ICT. Verder is het programma nog grotendeels onbekend. Omdat het gebouw in eerste instantie zeer verschillende functies moet kunnen accommoderen is het casco glashelder. Alles past in het voorgestelde stramien. De ruimtes hebben zo min mogelijk kolommen, doordat zowel de centrale schacht (voor lift en brandtrap) en de gevel dragend zijn. Elke verdieping is eenvoudig te ontsluiten voor zeker vier verschillende bedrijven c.q. functies.

Een ontspanningsruimte of wachtruimte met daglicht en uitzicht over de omgeving

‘Dubbele’ en flexibele techniek

Normaal bevindt alle techniek zich bovenop een gebouw. Maar omdat het gebruik en de technische eisen per verdieping steeds kunnen wisselen, moet ook de techniek (bekabeling, luchtverversing, persleidingen) flexibel zijn en snel aangepast kunnen worden. De techniek is daarom opgesplitst in twee lagen. Het eerste deel bevindt zich op de vierde verdieping en bedoeld voor de verdiepingen daaronder. Het tweede deel bedient de bovenste verdiepingen en bevindt zich op het dak en is weggewerkt in een daktuin.

Snelheid door prefab

Aangezien er veel haast is met het nieuwe gebouw wordt alleen de dragende kern in het werk gestort. De rest van het gebouw wordt gebouwd met prefab-onderdelen. Bijkomend voordeel hiervan is dat het hele gebouw en de gevel door slechts twee partijen kan worden gebouwd.

“Een gebouw ontwerpen waarbij vooraf grotendeels onbekend is wat erin komt, en dat ook nog een landmark moet worden, dat doe je niet vaak. Het is meer dan gelukt!”

Tim Loeters
associate partner/architect

“Een gebouw ontwerpen waarbij vooraf grotendeels onbekend is wat erin komt, en dat ook nog een landmark moet worden, dat doe je niet vaak. Het is meer dan gelukt!”

Projectdata

Locatie
Gent, België
Programma
Entree met opleidingscentrum, poliklinieken, hotelfunctie afdeling voor geneesmiddelenonderzoek, kantoorruimte, roofgarden en vijf flexibel in te delen bouwlagen
Omvang
15.150 m² BVO
Periode
2021 – 2024
Status
In ontwerp
Opdrachtgever
UZ Gent
Gebruiker
UZ Gent
Team
Tim Loeters, Martijn van Bentum, Bert Muijres, André Teunissen, Maarten van der Werk, Reni Bouwhuis
In samenwerking met
MBG, LOW, Ingenium, eld, Bureau De Fonseca, VETO & Partners, AMIB
Fotografie
Atelier Claar