Slingeland Ziekenhuis

Doetinchem

Efficiënte zorgprocessen
in een compact ziekenhuis

Slingeland krijgt een nieuw ziekenhuis langs de A18 bij Doetinchem. Wiegerinck en Vakwerk tekenen samen voor het ontwerp ervan. Een ontwerp waarin de inzichten die de coronapandemie ons bracht worden geïntegreerd. Het voorziet bijvoorbeeld in ruimte voor videoconsulten en houdt nog meer rekening met het deels thuiswerken van personeel. Het wordt een compact, uiterst efficiënt ziekenhuis voor Doetinchem en omgeving. Met een uiterst flexibele hotfloor, waarbij het maximale wordt gehaald uit elke geïnvesteerde euro.

Acute as

De focus van het Slingeland Ziekenhuis ligt op de ‘acute as’. Dus op een optimale verbinding tussen 24/7 geopende afdelingen zoals SEH, Eerste Harthulp, HAP, beeldvorming, OK en intensive care. Een ander aandachtspunt was de inpassing van het nieuwe ziekenhuis in het prachtige coulisselandschap langs de Oude IJssel, met z’n historische doorzichten en zichtlijnen.

Complex versus eenvoudig

We ontwerpen een compact ziekenhuis volgens het campusmodel. Er wordt een ruimtelijk onderscheid gemaakt tussen hoog-complexe afdelingen en eenvoudiger afdelingen waaraan geen hoge technische eisen worden gesteld. Anders gezegd: Afdelingen zoals hotfloor en laboratoria aan de ene kant, tegenover minder geavanceerde afdelingen, zoals de verpleegafdeling en de kantoren. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld ‘simpele’ kantoorruimte onnodig veel budget opsnoept. Optimale zorgprocessen worden in dit compacte campusmodel efficiënt ingepast.

Twee volumes

Het ziekenhuis zelf kent twee bouwvolumes. Eén volume met hoog-complexe functies, zoals de hotfloor en een ander deel met daarin onder meer alle kantoorruimten, de poliklinieken en alle verpleegafdelingen. De ambulances en goederen komen op maaiveldniveau binnen. Op dit niveau bevindt zich ook de ‘acute as’ voor spoedeisende zorg en ingrepen. Vanuit de tegenoverliggende parkeergarage lopen patiënten en bezoekers via een brede brug het hart van het ziekenhuis binnen op de eerste verdieping, waar de poliklinieken zich bevinden. Kortom, de verschillende mensen- en goederenstromen worden heel bewust van elkaar gescheiden.

Boerenerf

Los van het ziekenhuis verschijnen nog drie gebouwen: een zorgboulevard, een parkeergebouw en een revalidatiecentrum, gerund door Sensire en Klimmendaal, die ook vanuit het ziekenhuis makkelijk bereikbaar zijn. Het ensemble van in totaal vijf bouwvolumes is met respect in het fraaie landschap ‘gelegd’, waarbij de historische bomenrijen weer in ere worden hersteld. Dat geeft een organische driedeling in het terrein en een compositie die een echo is van de diverse gebouwen op een boerenerf. De bestaande boerderij ’t IJsseltje wordt zorgvuldig ingepast in het landschapsontwerp.

Helend uitzicht

Ruimte, uitzicht en groen bevorderen het herstel van patiënten. Het kliniekgedeelte, gelegen op de hoger gelegen verdiepingen, is daarom volledig gericht op het landschap. Vanuit hun bed hebben patiënten zicht op de mooie omgeving, de rivier en de hoge luchten. Doetinchem krijgt een ziekenhuis van topkwaliteit, dat helemaal klaar is voor de toekomst.

“Door eerst goed te kijken naar de diverse afdelingstypen en vervolgens naar de functionele logica, creëren we een compact en betaalbaar ziekenhuis. Aangenaam voor patiënt en professional.”

Martijn van Bentum
associate partner/architect

“Door eerst goed te kijken naar de diverse afdelingstypen en vervolgens naar de functionele logica, creëren we een compact en betaalbaar ziekenhuis. Aangenaam voor patiënt en professional.”

Projectdata

Locatie
Doetinchem
Programma
Nieuwbouw algemeen ziekenhuis
Omvang
32.000 m² BVO
Periode
2022 – 2026
Status
In ontwerp
Opdrachtgever
Slingeland Ziekenhuis
Gebruiker
Slingeland Ziekenhuis
Team
Martijn van Bentum, Manon Bonnemayer, Jasper Vrugte, Carmen Lopez, Geert Jan van de Rakt, Joris Alofs, Milee Herweijer, Lilian Almesber
In samenwerking met
Vakwerk, Studio Nico Wissing, Royal HaskoningDHV, Deerns