Tergooi MC verleent vanaf medio 2023 alle acute, intensieve en klinische zorg op één locatie. De vraag om in te spelen op de vernieuwingen in de zorg leidde in 2011 tot het besluit te bouwen aan een nieuwe hoofdlocatie in Hilversum, in de bosrijke omgeving van Monnikenberg. In het nieuwe ziekenhuis is een zachte, rustgevende en open omgeving gecreëerd voor patiënten en medewerkers. Natuur en daglicht spelen een belangrijke rol. Het gebouw is voorzien van veel ramen met uitzicht op de prachtige groene omgeving.
Verscholen tussen de bomen bestaat het ziekenhuis uit vier ogenschijnlijk losse bouwdelen Op de begane grond en de eerste verdieping wordt het ziekenhuis echter ervaren als één gebouw omdat de bouwdelen organisch met elkaar verbonden zijn door brede, licht en transparante verbindingsgangen.
Van de oorspronkelijke bebouwing blijven alleen de twee vleugels bestaan. Deze vleugels worden verbouwd en bieden straks ruimte aan kantoren en facilitaire voorzieningen.
Voor patiënten en bezoekers in de centrale hal geeft de passage richting. De passage loopt als een ruggengraat door het complex. Bij de overgang van het ene bouwdeel naar het andere loop je door serre-achtige corridors en ben je voor je gevoel even buiten, tussen de bomen. Elk bouwdeel heeft bovendien een grote patio. Dit zorgt voor zoveel mogelijk licht en verbinding met buiten.
Op deze manier zijn radiologie en de poliklinieken op de begane grond gemakkelijk toegankelijk. Als bezoeker hoef je in principe maar één keer af te slaan en je bent waar je moet zijn. Dat zorgt voor oriëntatie en het geeft rust. Op de verpleegafdelingen heeft elke patiënt een eenpersoonskamer, met maximale privacy en door de lage vensterbanken en hoge ramen en is er zicht op het leven op de grond, de bomen en de lucht.
Op de eerste verdieping kan het personeel de patiënten in hun ziekenhuisbed makkelijk verplaatsen door het hele gebouw. Daarmee is dit verkeer gescheiden van het publieke verkeer op de begane grond.
In het hart van het complex bevindt zich de hotfloor, met radiologie op de begane grond en de OK-afdeling op de eerste verdieping. Door de centrale ligging wordt deze belangrijke afdeling aan alle kanten zeer effectief gekoppeld aan het zorgproces. Ook dat geeft rust en overzicht, zowel voor de patiënten (al dan niet in dagbehandeling) als voor de zorgprofessionals.
De gevels zijn geïnspireerd op het bos. De verticale ritmering, het boombastachtige verticale metselwerk, het als bladeren zijdeglanzende aluminium en de contrasten tussen licht en donker harmoniëren met de omgeving en weerspiegelen subtiel het omliggende bos.
De groene Sedumdaken zorgen in de zomer voor minder opwarming het gebouw en dragen bij aan de duurzaamheid. De daken zijn voorzien van zonnepanelen die een flink deel van de energie leveren.