Onderwijs- en onderzoeksgebouw O&N5

Leuven, België

Tot in het uiterste

Bijna 600 jaar geschiedenis, tienduizenden studenten en medewerkers en een enorme maatschappelijke betekenis. Geen wonder dat de Katholieke Universiteit Leuven duidelijke ideeën heeft, ook als het om bouwen gaat. Toen wij de opdracht verwierven voor O&N5, een nieuw onderwijs- en onderzoeksgebouw voor de faculteit Biomedische Wetenschappen, wist de universiteit precies hoe ze het hebben wilde. En ook dat kan voor ons een uitstekend startpunt zijn.

 

Maximale ruimte

Het ruim 23.600 m² tellende complex, bestaande uit twee bouwvolumes, moest maximale ruimte scheppen voor hoogwaardig biomedisch onderzoek. Dat omvatte laboratoria, kantoren, vergaderruimtes en een auditorium. De functionele doorsnede van het gebouw lag van tevoren al vast. Het onderzoek en alle benodigde faciliteiten waren leidend, daar lag alle focus. Wij hebben deze no-nonsense aanpak omarmd en tot in het uiterste doorgetrokken.

Tot de kern

We besloten om volledig tot de kern te gaan en in het basale ontwerp alle ‘obstakels’ weg te werken. Alle trappen hebben we aan de buitenkant van de gebouwen gepositioneerd, zodat er nog minder ruimtelijke afleiding was en er nóg meer ruimte kwam voor de labs. Ook het installatieconcept was her anders dan normaal: de benodigde persluchtleidingen, bekabeling en aansluitpunten lopen in een ring rondom de gebouwen. Het resultaat is no-nonsense in het kwadraat. Een resultaat waar de opdrachtgever erg tevreden mee is. Ook omdat we alles, samen met onze partner LOW Architecten, volledig binnen budget hebben gerealiseerd.

“Het complex is volledig gericht op de primaire doelen: onderzoek doen en kennis delen. Door de heldere gebouwstructuur en installatieconcept zeer flexibel, geschikt voor het onderzoek van de toekomst.”

Wendy van Rosmalen
projectmanager

“Het complex is volledig gericht op de primaire doelen: onderzoek doen en kennis delen. Door de heldere gebouwstructuur en installatieconcept zeer flexibel, geschikt voor het onderzoek van de toekomst.”

Projectdata

Locatie
Leuven, België
Programma
Onderwijs- en onderzoeksgebouw met laboratoria
Omvang
23.640 m² BVO
Periode
2015 – 2021
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
KU Leuven
Gebruiker
KU Leuven
Team
Tom Vlemingh, Wendy van Rosmalen, Tim Loeters, Menno Roefs, Roy Pype, Martijn van Bentum, Jordy Graafland
In samenwerking met
LOW architecten, Royal HaskoningDHV
Award
Benelux BIM Awards 2018 (derde prijs)