Onderwijs- en onderzoeksgebouw O&N5

Leuven, België

Tot in het
uiterste

De Katholieke Universiteit Leuven is een toonaangevende universiteit met 600 jaar geschiedenis. Bekend vanwege z’n hoogwaardige onderzoek en onderwijs en bevolkt door tienduizenden studenten en medewerkers. Wij verwierven de opdracht voor het ontwerp van Onderwijs & Navorsing 5. Een nieuw onderzoeksgebouw voor de faculteit Biomedische Wetenschappen, waarbij het uitgangspunt helder was: zoveel mogelijk vierkante meters voor de laboratoria en het uitwerken van onderzoek. Maximale efficiency dus, waar bij er ook ruimte moest zijn voor ontmoeting en onderwijs.

 

Mensenwerk

De randvoorwaarden waren strak, het budget leidend. O&N5 moest bovendien ingepast worden in het bestaande masterplan voor de campus Gasthuisberg, waar behalve met het heldere grid rekening gehouden moest worden met hoogteverschillen in het terrein. Toch zagen wij kansen en ruimte om de gevraagde efficiëntie te koppelen aan de menselijke maat. Hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek is tenslotte mensenwerk.

Hoofdvolume is entree

O&N5 beslaat ruim 23.000 m² en bestaat uit twee bouwvolumes, verbonden met een luchtbrug. Een tweede luchtbrug verbindt het ‘geknikte’ hoofdvolume met bestaande onderzoeksgebouwen op de campus. Het hoofdvolume van O&N5 – met daarin verschillende ontmoetingsruimten, een auditorium, vergaderruimten en een ontvangstbalie – ligt aan een hoofdas van de campus en vormt de entree van het complex. De entreehal is de verbinding naar de binnentuin, gelegen tussen de beide bouwdelen.

Belemmeringen weg

Beide gebouwen zijn opgedeeld in drie zones. Aan de zuidzijde bevinden zich de kantoren, in de middenbeuk de laboratoria die geen direct daglicht nodig hebben en aan de noordzijde de laboratoria waar wel daglicht moet zijn.

De gangen tussen de zones vormen een duidelijke ruggengraat. Daar en in de centrale liften en trappenhal kom je elkaar tegen. We besloten bovendien om in het basisontwerp alle ‘obstakels’ te minimaliseren. Alle trappen zijn aan de buitenkant gepositioneerd, zodat de labzones zo min mogelijk worden onderbroken. Het universele casco, in combinatie met een ringstructuur voor de luchtkanalen, maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar voor een veranderende vraag in de toekomst.

Uitstraling

De gevels aan de noord en oostzijde (labs) hebben een lichtgroene, gemetselde gevel met verspringende raamopeningen en een subtiel betonnen belijning. De gevels aan de zuid- en zuidwestkant zijn voorzien van bronskleurige beplating en vaste zonwering in de vorm van roosters. Dat gaat niet alleen opwarming in de zomer tegen. Afhankelijk van de kijkhoek ogen de gevels daardoor ook steeds net even anders. Het binnenterrein wordt een groene, prettige binnentuin die mooi zal aansluiten op het park aan de noordzijde.

Onderzoek beter maken

Informeel kennisdelen is zeer belangrijk voor de kwaliteit van onderzoek. Daarom is er een ruime entreehal met zitjes en koffie. En op elke verdieping vind je een break-out room om even te pauzeren. De labs en kantoren zijn voorzien van glazen wanden. Je kunt overal naar binnen kijken en mensen aan het werk zien, wat het gevoel van ontmoeting versterkt.

Met O&N6 is het ‘rond’

In 2021 start de bouw van O&N6. Nog een gebouw, nog eens 10.000 m² BVO voor labs en onderzoek, waarvoor wij het casco ontwierpen. O&N6 is met luchtbruggen verbonden met de beide delen van O&N5. Daarmee is het complex rond. O&N6 sluit qua uitstraling aan bij O&N5, ze vormen samen een complex. Vanuit welke richting je het complex ook bekijkt, je ziet en voelt hier eenheid in hoogstaand academisch onderzoek en onderwijs.

“Binnen duidelijke financiële kaders en functionele eisen hebben we een mooi geheel ontworpen dat volledig dienstbaar is aan onderzoek, maar waar ontmoeting en verbinding centraal staan.”

Wendy van Rosmalen
associate partner / projectmanager

“Binnen duidelijke financiële kaders en functionele eisen hebben we een mooi geheel ontworpen dat volledig dienstbaar is aan onderzoek, maar waar ontmoeting en verbinding centraal staan.”

Projectdata

Locatie
Leuven, België
Programma
Onderwijs- en onderzoeksgebouw met laboratoria
Omvang
23.640 m² BVO
Periode
2015 – 2021
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
KU Leuven
Gebruiker
KU Leuven
Team
Tom Vlemingh, Wendy van Rosmalen, Tim Loeters, Menno Roefs, Roy Pype, Martijn van Bentum, Jordy Graafland
In samenwerking met
LOW architecten, Royal HaskoningDHV
Award
Benelux BIM Awards 2018 (derde prijs)