Cilag MicroBio Lab B45

Schaffhausen, Zwitserland

Evenwicht tussen
mensen en eisen

Het wereldwijd opererende farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson vroeg ons om de BOD (Basis of Design) te realiseren voor hun nieuwe laboratorium op de Cilag-site in het Zwitserse Schaffhausen. Met gepaste trots begonnen wij samen met ingenieursbureau Arcadis aan dit mooie project. Onze eerste opdracht in Zwitserland, waarmee we inmiddels in zes landen actief zijn.

Samen één

In het nieuwe lab in Schaffhausen draait alles om kwaliteitsbewaking en controle op het gebied van ‘parenterals’: medicatie die per infuus of door middel van injectie wordt toegediend. De eisen op het gebied van steriliteit en werkprocessen waren vanzelfsprekend zeer streng. Bovendien moest het lab direct aansluiten op een bestaand lab, dat lag op de tweede verdieping van het naastgelegen gebouw. Samen moesten ze als het ware één laboratorium gaan vormen.

Medewerkers begrijpen

Er was een aanzienlijk hoogteverschil te overbruggen, mede door het geaccidenteerde terrein. En anders dan in het oorspronkelijke plan wilden wij ook voldoende (ontmoetings)ruimte creëren voor de onderzoekers, de laboranten en de andere medewerkers op het terrein. Daarom zijn we eerst met ze gaan praten. Hoe zagen zij hun werkomgeving? Hoe ziet hun werkdag eruit? Toen wij dat helder hadden zijn we gaan nadenken en hebben we vervolgens ons definitieve ontwerp aan ze voorgelegd. Het werd vrijwel meteen omarmd.

Verticaal verbinden

In het lab zijn er twee verkeersstromen: medewerkers en bezoekers enerzijds, de aan- en afvoer van monsters, materialen en restafval anderzijds. Expeditie, opslagruimte en technische installaties zijn ondergebracht op niveau 0 en 1. Op de begane grond is ook de entree voor de medewerkers en een grote ontmoetingsruimte. Op de eerste verdieping kunnen onderzoekers en laboranten zich omkleden Op de tweede verdieping betreed je langs de informele pauzeruimte het lab, waar een streng gecontroleerd hygiëneregime heerst en je diverse sluizen moet passeren. De labruimte is relatief licht. Dankzij de glazen gevel kijk je van vloer tot plafond naar buiten en voel je het contact met de omgeving. Door het berglandschap wordt dit nog meer versterkt.

LEED-gold certificaat

Uiteraard is ook over duurzaamheid nagedacht. Het gebouw heeft een LEED-Gold certificering. LEED is vergelijkbaar met BREEAM, maar internationaal bekender als duurzaamheidskeurmerk en volgens de Green Building Council de meest duurzame certificering. Het Cilag MicroBio Lab heeft onder meer een warmtewerend, duurzaam Sedumdak. De efficiëntie in energie- en waterverbruik is zeer hoog, wat uitzonderlijk is voor een laboratorium. En om lichtvervuiling te verminderen brandt er ’s avonds binnen en buiten geen onnodig licht.

“Tijdens het proces waren opdrachtgever en gebruikers erg positief over het feit dat we dezelfde taal spraken. Men voelde zich gehoord en begrepen. Dat toont onze kracht op het vlak van internationale samenwerking.”

Jörn-Ole Stellmann
partner/architect

“Tijdens het proces waren opdrachtgever en gebruikers erg positief over het feit dat we dezelfde taal spraken. Men voelde zich gehoord en begrepen. Dat toont onze kracht op het vlak van internationale samenwerking.”

Projectdata

Locatie
Schaffhausen, Zwitserland
Programma
Laboratorium voor kwaliteitscontrole
Omvang
2.500 m² BVO
Periode
2015 – 2020
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Cilag AG (onderdeel van Johnson & Johnson)
Gebruiker
Cilag AG
Team
Jörn-Ole Stellmann, Tim Loeters, Maarten de Werk
In samenwerking met
Arcadis, fsp Architekten
Duurzaam­heids­label
LEED-Gold
Fotografie
fsp Architekten