Masterplan Tergooi MC

Hilversum

Zoeken, schuiven, vinden
met optimaal resultaat

Het nieuwe Tergooi MC, een ensemble van ziekenhuis en drie andere gebouwen, oogt harmonieus en vriendelijk. In een prachtige, bomenrijke omgeving waar mens en natuur alle ruimte krijgen. Na een intensief zoekproces is alles op z’n plaats gevallen. Nederland is een uniek ziekenhuis rijker.

Van twee naar één

Tergooi kende twee locaties: Hilversum en Blaricum. Twee ziekenhuizen, dicht bij elkaar, met veel overlap in medische disciplines en functies. Rond 2013 werd duidelijk dat er efficiënter gewerkt moest gaan worden: nóg betere zorg tegen lagere kosten. De urgentie was zeer hoog, het uitgangspunt helder. De twee locaties van Tergooi zouden samen één state-of-the-art ziekenhuis worden: een nieuw Tergooi MC op het terrein van het oude Tergooi Hilversum.

Veel vragen

Er lagen aanvankelijk belangrijke vragen op tafel. Zoals: Hoe creëer je een maatschappelijk verantwoord ziekenhuis, tegen aanvaardbare kosten? Hoe moet een nieuw, groter ziekenhuis zich verhouden tot De Monniksberg, het natuurgebied waar het oude Tergooi Hilversum al sinds de jaren ’50 tegenaan ligt? Hoe komen we tot logische ruimtelijke relaties tussen de bouwdelen en afdelingen?

Samen op reis

Samen met onze opdrachtgever ondernamen we een inspirerende reis, op zoek naar een financieel haalbaar plan. We verkenden allerlei mogelijkheden, van complete nieuwbouw tot intensieve renovatie van het oude Tergooi Hilversum. Beide opties bleken financieel niet haalbaar. Na alles te hebben  afgewogen en geanalyseerd. De mogelijkheden en onmogelijkheden. De balans tussen menselijk en functioneel. De voor en tegens van elke keuze. Is een vorm gevonden voor een nieuw compact ziekenhuis.

2007

2019

2020

2021

Diverse scenario’s

In totaal hebben we vijf realistische scenario’s onderzocht. De optimale oplossing bleek uiteindelijk de bouw van een nieuw Tergooi MC in combinatie met de renovatie van twee vleugels uit de jaren ’90. Daarbij werd een deel van de grond verkocht. Op het kleinere perceel blijft voldoende plek over voor de zorgkliniek Tergooi MC Clinics, de parkeergarage en de ambulancepost. Rondom deze gebouwen domineert het groen, want in deze prachtige bosrijke omgeving is elk gebouw te gast.

Gewaardeerd

De bestaande ambulancepost moest zo snel mogelijk worden verplaatst om ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. De nieuwe ‘ambulancevilla’ wordt door personeel én omwonenden zeer gewaardeerd. Al snel volgde de bouw van het ziekenhuis, het ontwerp van de parkeergarage, en Tergooi MC Clinics.

“Met alle betrokkenen hebben we lang gezocht en iets heel moois neergezet, doordat we al die tijd álle aspecten continu in het vizier wisten te houden. Een teamprestatie van formaat!”

Jasper Vrugte
ontwerper

“Met alle betrokkenen hebben we lang gezocht en iets heel moois neergezet, doordat we al die tijd álle aspecten continu in het vizier wisten te houden. Een teamprestatie van formaat!”

Projectdata

Locatie
Hilversum
Programma
Masterplan ziekenhuisterrein
Omvang
11 hectare / 101.500 m² BVO
Periode
2011 – 2024
Status
Masterplan afgerond
Opdrachtgever
Tergooi MC
Gebruiker
Tergooi MC
Team
Jörn-Ole Stellmann, Jarno Nillesen, Koen Arts, Bert Muijres, Jasper Vrugte, Gert van Rijssen, Mark Kreijkes, Taecke Halma, Heleen Meinsma
In samenwerking met
SVP, BoschSlabbers, ptg advies, Elders Consultancy
Fotografie
Your Captain / Maarten Huisman; ABT