Dialysecentrum VieCuri Medisch Centrum

Venlo

Complexiteit wordt
rust en ruimte

Wij mochten de nieuwe dialyse-afdeling van het VieCuri Medisch Centrum ontwerpen. Een bouwvolume dat onderdeel vormt van een reeks afdelingen, uitgevoerd in fraaie baksteen, die als een ring om het centrale ziekenhuis liggen.

 

Drie stromen

Een dialyse-afdeling is een complexe omgeving, waarbinnen drie soorten patiënten worden onderscheiden. Allereerst de ‘standaard’ dialysepatiënten die twee of drie keer per week moeten komen. Zij vinden het fijn om in een niet-medische omgeving te zijn en hebben graag hun eigen ruimte en ontvangst. Dan zijn er de poliklinische patiënten, die nog aan het begin staan van hun mogelijke (thuis)dialysebehandeling en die je daarom liever niet wilt mengen met de vaste patiënten. De derde groep wordt gevormd door IC-patiënten en poliklinische patiënten die acuut dialyse nodig hebben – zij komen via het ziekenhuis de dialysekliniek binnen.

Helderheid creëren

Eerst hebben we de verschillende patiëntenstromen geanalyseerd, waarna we in nauw overleg met de gebruikers een heldere bouwstructuur konden creëren die daar perfect op aansluit. Er ontstond een duidelijke plattegrond met ontvangst en wachtruimtes, dialyseruimtes, aparte dialysekamers en een backoffice voor het personeel, waarbinnen de drie patiëntenstromen altijd gescheiden blijven. Vervolgens ontstond er een ruimtelijk ontwerp dat – zowel van binnen als van buiten – zo min mogelijk aan een medische omgeving doet denken.

Niet medisch

Alles is erop gericht om de kliniek niet klinisch te laten voelen. Bij het ontwerpen hebben wij steeds het lege, serene interieur van de Japanse Shinto-tempels voor ogen gehad. De centrale wachtruimte is hoog en licht en voelt aan als een kalme huiskamer. In de zeer ruim opgezette dialyseruimte, met grote raampartijen, liggen de vaste patiënten tijdens hun behandeling in comfortabele stoelen. Deze ligstoelen zijn onderdeel van het dialysemeubel, waarin alle benodigde apparatuur en aansluitingen vrijwel onzichtbaar zijn geïntegreerd. De patiënten hebben altijd vrij zicht naar buiten. Lichte aardse tinten en natuurlijke materialen, zoals hout op de muren, versterken het gevoel van rust en ruimte.

“De ruimtes voelen niet medisch maar zijn wel volledig dienstbaar aan de medische functie, een functie die als vanzelfsprekend in het geheel is gehuisvest. ”

Jörn-Ole Stellmann
partner / architect

“De ruimtes voelen niet medisch maar zijn wel volledig dienstbaar aan de medische functie, een functie die als vanzelfsprekend in het geheel is gehuisvest. ”

Projectdata

Locatie
Venlo
Programma
Dialysecentrum (dialysezaal 18 plaatsen, patiëntenkamers, polikliniek en backoffice)
Omvang
1.600 m² BVO
Periode
2019 – 2022
Status
In ontwerp (technisch ontwerp)
Opdrachtgever
VieCuri Medisch Centrum
Gebruiker
VieCuri Medisch Centrum
Team
Jörn-Ole Stellmann, Martijn van Bentum, Geert Jan van de Rakt, Wendy van Rosmalen, Stephanie Klein Holkenborg, Hratc Hovanisian Joost de Jong, Barry van Binsbergen, Carmen Lopez, Simon Wijrdeman, Joris Alofs
In samenwerking met
Sweegers en de Bruijn, Archimedes, Arbol Healthcare, Donker Design