VIB Hoofdkantoor & Bio-incubator

Zwijnaarde, België

Kracht en balans

Met dit ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor annex bio-incubator voor het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben we de opdracht jammer genoeg niet binnengehaald. Niettemin zijn we ervan overtuigd dat wij een overtuigend concept hebben neergelegd, waar we trots op zijn.

Het VIB is een onafhankelijk Belgisch onderzoeksinstituut dat samenwerkt met vijf Belgische Universiteiten. Het verricht baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar de basis van het leven, gezondheid en ziekte. De resultaten van het onderzoek worden toegepast in geneeskunde, landbouw en industrie. Het VIB wilde een nieuw hoofdkantoor met ruimte voor bio-incubators op het nieuwe Tech Lane Ghent Science Park, net buiten Gent aan de snelweg E40.

Spiraal van ruimte en licht

Belangrijke zaken die een incubatorgebouw moet faciliteren zijn onder meer spontane ontmoetingen, kennisuitwisseling en flexibele ruimten (omdat start-ups snel kunnen groeien). Maar laten we even vanaf de begane grond door ons gedroomde gebouw lopen…

Omdat we niet te diep konden gaan, en de expeditie toch uit het zicht wilden hebben, ligt de begane grond ligt iets hoger dan het maaiveld. Zo plooit het omliggende campusterrein organisch en vloeiend richting het gebouw. Vanaf de groene campus loop je een grote, hoge tuinkamer binnen met veel glas. En zou je nu via de brede trap naar het hoofdkantoor op de zesde verdieping gaan – het gebouw stimuleert lichaamsbeweging – dan zou je de tuinkamer niet meer verlaten. Want aaneengesloten tuinkamers spiralen rondom het gebouw helemaal naar boven, als een verbindende helix. Overal voel je ruimte en heb je uitzicht over de campus. Wat daarbij opvalt is dat het betonnen casco van het gebouw een natuurlijke, symbiotische relatie aangaat met de houten draagstructuur van de tuinkamers.

Overal flexibel

Op de eerste tot en met de vierde verdieping kom je langs de flexibele incubator units (tot maximaal 250 m²) voor de start-ups die hier alle gelegenheid krijgen veelbelovende ideeën en onderzoek verder te ontwikkelen. Per verdieping is er plek voor vier incubators.

Boven aangekomen, op de zesde etage, betreed je het hoofdkantoor van VIB. De kroon op het gebouw. Het hoofdkantoor herbergt veel werkruimte die op allerlei manieren valt in te delen; kleine kantoren of juist een grote kantoortuin, elke lay-out is mogelijk. Een ruimte voor bijeenkomsten, bar en een groot buitenterras maken het geheel compleet.

Zichtbaar duurzaam

Wie onderweg naar boven even naar buiten kijkt, ziet letterlijk hoe duurzaam het gebouw is. In de grote glaspartijen zitten namelijk zonnepaneeltjes verwerkt die tegelijkertijd de lichtinval dimmen en warmte buiten houden. De buitengevel is overigens ook bedekt met zonnepanelen, wat het gebouw grotendeels zelfvoorzienend maakt qua energie.

Ja, we zijn trots op dit gebouw. Het gaat helaas niet gerealiseerd worden, maar het ontwerpproces heeft voor ons weer nieuwe paden en inspirerende denkrichtingen opengelegd.

“Het VIB is een vooraanstaand onderzoeksinstituut, ons ambitieniveau was hoog. Ik vind dat wij een perfecte balans hebben gevonden tussen de gewenste interactie van gebruikers, flexibiliteit, duurzaamheid en een krachtig integraal ontwerp.”

Tom Vlemingh
associate partner/architect

“Het VIB is een vooraanstaand onderzoeksinstituut, ons ambitieniveau was hoog. Ik vind dat wij een perfecte balans hebben gevonden tussen de gewenste interactie van gebruikers, flexibiliteit, duurzaamheid en een krachtig integraal ontwerp.”

Projectdata

Locatie
Tech Lane Ghent Science Park, Zwijnaarde, België
Programma
Nieuwbouw labgebouw met kantoren
Omvang
14.290 m² BVO (VIB HQ: 1.653 m² BVO, Bio-incubator: 12.637 m² BVO)
Periode
2019
Status
Prijsvraaginzending
Opdrachtgever
VIB Incubator nv
Gebruiker
VIB Incubator nv en de gebruikers van de Bio-incubator
Team
Tom Vlemingh, Reni Bouwhuis, Maarten de Werk
In samenwerking met
LOW architecten, Ingenium, eld, Bureau de Fonseca