Revalidatiecentrum A18

Doetinchem

Grenzen verleggen
voor revalidatie

Naast de geplande nieuwbouw van het Slingeland ziekenhuis aan de A18 in Doetinchem verschijnt in het groene landschap Revalidatiecentrum A18. Een nieuw centrum voor geriatrische en medisch-specialistische revalidatie. Geboren uit een samenwerking tussen Klimmendaal revalidatiespecialisten en zorgorganisatie Sensire. Door op hun beurt de samenwerking te zoeken met het Slingeland ziekenhuis, slaan zij letterlijk en figuurlijk een brug tussen ziekenhuiszorg en revalidatiezorg.

Al vroeg aan tafel

Bijzonder is dat wij samen met de gebruikers het Programma van Eisen hebben opgesteld. Door al in zo’n vroeg stadium met elkaar aan tafel te gaan konden we de betrokken professionals belangrijke vragen stellen. Hoe werken jullie nu samen? Hoe wil je straks samenwerken? Waar droom je van? Zo konden we hun nieuwe werkomgeving samen optimaal vormgeven en indelen. Het leidde tot een unieke, efficiënte en uitnodigende plek voor revalidatie.

Centrale atrium met aangrenzende ‘beweegruimten’

Functies delen

Vanuit het ziekenhuis gaan patiënten na hun ontslag via de entreehal, de zorgboulevard en een loopbrug naar het revalidatiecentrum. Vanuit een klinische omgeving komen ze in een andere wereld terecht, zonder dat ze een hele reis hoeven te maken. Sensire, Klimmendaal en Slingeland kunnen efficiënt allerlei functies delen. Zo kunnen de revalidatieprofessionals in A18 het restaurant van de naastgelegen zorgboulevard gebruiken en kunnen onderzoekskamers worden gedeeld. Bovendien zijn de artsen van het ziekenhuis altijd dichtbij en kunnen zij direct betrokken blijven bij het herstel van hun patiënten.

Vierkant maar niet eenvormig

Op de begane grond vind je poliklinieken voor onder meer fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Met daarnaast kantoren, personeels- en oefenruimtes. De eerste en de tweede verdieping bestaan beide uit twee huiskamers, elk met tien aangesloten slaapkamers, diverse oefenruimtes en ontmoetingsruimte. Het gebouw is vierkant en heeft een centraal atrium, maar voelt nergens eenvormig of saai.

Slaapkamer met eigen sanitair

Grenzen verleggen

Revalidatie is stap voor stap je grenzen verleggen. Dat maken we voelbaar en zichtbaar. Aan de buitenkant van het gebouw treden ruimtes (huiskamers, oefenruimtes, een sportzaal) op diverse plekken buiten de gevelgrens. Alsof ze door een onzichtbare hand zachtjes uit het gebouw worden gedrukt. En het atrium, het open hart, is geen vierkante ruimte: op alle verdiepingen zorgen inspringende oefenruimtes, trappen en balustrades voor een steeds wisselend perspectief. Het geeft geborgenheid, privacy én contact met de levendigheid in het centrum.

Speels prikkelen

Op veel plekken worden mensen geprikkeld tot onbewust revalideren. Hangrekken, een hellingbaan in de gang, een evenwichtsobject: ook spelenderwijs en zonder afspraak kun je op allerlei manieren oefenen. Proberen en ontdekken wordt continue gestimuleerd. Zo word je ook aangezet om de omloop rond het atrium te maken, van de ene naar de andere huiskamer te bewegen, oefenruimtes te ontdekken en anderen bezig te zien.

Oefenzalen op de begane grond geven zicht op het omringende groene weidelandschap

Buitenkans

De oefenzalen op de begane grond geven zicht op het omringende groene weidelandschap. Daar ligt ook de toegang tot de grote tuin, die in de lente en de zomer verandert in een uitnodigende oefentuin. Een prettige buitenkans voor mensen die moeten revalideren, een geweldig groen pluspunt voor het Revalidatiecentrum A18.

“We hebben het Programma van Eisen samen met de gebruikers opgesteld. Dat leidde tot een uniek, vernieuwend revalidatiecentrum waarin bewust en onbewust bewegen wordt gestimuleerd.”

Martijn van Bentum
partner/architect

“We hebben het Programma van Eisen samen met de gebruikers opgesteld. Dat leidde tot een uniek, vernieuwend revalidatiecentrum waarin bewust en onbewust bewegen wordt gestimuleerd.”

Projectdata

Locatie
Doetinchem
Programma
Nieuwbouw revalidatiecentrum
Omvang
4.600 m² BVO
Periode
2021 – 2026
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
Sensire
Gebruiker
Sensire, Klimmendaal
Team
Martijn van Bentum, Willem Stommel, Maud Cassagne, Robin van Vemde, Koen Arts, Wendy van Rosmalen, Manon Bonnemayer
In samenwerking met
Deerns, Royal HaskoningDHV