Revalidatie- en herstelzorg Thebe & De MARQ

Breda

Twee zorgverleners,
één ruimtelijk beeld

Wiegerinck tekende niet alleen voor het ontwerp van het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda. Ook de vernieuwbouw van het bestaande ziekenhuisgebouw werd ons toevertrouwd. In het bestaande Amphia is nu ruimte voor alle planbare zorg, zoals dermatologie, KNO en oogheelkunde. De geriatrische revalidatiezorg van Thebe en De MARQ krijgt er ook een plek. Voor hun gedeelde ruimte van ongeveer anderhalve verdieping hebben wij zowel een beeldkwaliteitsplan als het ontwerp gemaakt.

Eenheid

Thebe en De MARQ bedienen veelal kwetsbare revalidanten die moeten herstellen na een ingrijpende ingreep of aandoening voor men terug naar een thuis situatie kan. Ze herstellen en revalideren er gemiddeld zo’n 45 dagen. Voor de aanpassing van het bestaande gebouw zijn de mogelijkheden, zowel technisch-ruimtelijk als financieel, complex. Het was een mooie uitdaging om met twee gebruikers toch één uniforme plattegrond te creëren en te zorgen dat de ruimtes van Thebe en De MARQ visueel een eenheid vormen die gelijktijdig ene bijdrage leveren aan het revalidatieproces van de revalidant. Hierdoor is het een mooie toekomstbestendige en flexibele omgeving geworden.

Verdiepen

We zijn gestart met gezamenlijke sessie om het programma van eisen te verdiepen. Hoeveel medewerkers  zijn er dagelijks aan het werk? Welke plekken zijn geschikt voor therapie? Wat betekent ‘prikkelarm’? Wat is eigenlijk een huiskamer? Op deze manier kwamen we met de medewerkers van Thebe en De MARQ tot een interieurontwerp waar beide partijen zich goed in konden vinden.

Beweging en contact

Het gebouw bestaat uit twee klaverbladvormige delen, verbonden door een atrium. Aan het atrium komen alle oefen- en therapieruimtes, maar ook verschillende huiskamers waar revalidanten rustig kunnen zitten en rondlopen. De huiskamers zijn horeca-achtig ingericht – met een bar, zitjes, een boekenkast – zodat revalidanten meer redenen hebben om er te komen dan alleen hun maaltijden. Zo worden beweging en persoonlijk contact gestimuleerd.

Natuurlijk

Het kleurenpalet voor wanden, vloeren en meubels bestaat uit natuurlijke, warme en neutrale kleuren die waar nodig toch voldoende contrasteren. Duidelijke accenten en contrasten zijn nodig voor revalidanten met een visuele beperking zodat zij de ruimten goed kunnen begrijpen en gebruiken. Afdelingen hebben eigen accentkleuren, die terugkomen in de één- en tweepersoons revalidantenkamers. en de huiskamers. Rondom het centrale atrium mogen kleuren samenvloeien tot een evenwichtig, warm geheel.

“Om met twee opdrachtgevers en hun medewerkers tot één concept-plattegrond en inrichting te komen was een mooi, leerzaam en succesvol proces.”

Milee Herweijer
architect/interieurarchitect

“Om met twee opdrachtgevers en hun medewerkers tot één concept-plattegrond en inrichting te komen was een mooi, leerzaam en succesvol proces.”

Projectdata

Locatie
Breda
Programma
Renovatie Transmuraal Centrum voor Herstel en Revalidatie
Omvang
5.200 m² BVO
Periode
2021 – 2022
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Amphia
Gebruiker
Thebe & De MARQ
Team
Milee Herweijer, Stephanie Klein Holkenborg, Jasper Pennings, Tim Loeters, Mirjam Ophoff, Nafthaly de Graaf, Chico van Marel, Joris Alofs
In samenwerking met
Bureau Dhondt, Klictet Advies