Polikliniek Vorm en Bewegen UMCG

Groningen

Mooi en functioneel
vinden elkaar

Als het functioneel moet zijn, kan het niet mooi zijn. En als het mooi moet zijn, kan het niet functioneel zijn. Dat hoor je nog maar al te vaak als het over architectuur gaat. De polikliniek Bewegen die wij mochten ontwerpen voor het UMC Groningen bewijst, met glans, dat het wél kan.

Het UMC Groningen wilde een nieuwe polikliniek Bewegen creëren. Eén plek voor alle denkbare zorg rondom het menselijk bewegingsapparaat, waar orthopedie, fysiotherapie, revalidatie en plastische chirurgie zouden worden samengebracht. De samenvoeging van deze, door het ziekenhuis verspreide disciplines moest meer synergie en nog betere zorg opleveren.

 

Minder ruimte, maximale betrokken

In een van de ziekenhuisvleugels werd een derde van de totale oorspronkelijke ruimte gereserveerd voor de nieuwe polikliniek. Kortom, alle betrokken disciplines moesten flink wat ruimte inleveren. Met enthousiaste en constructief denkende artsen, verpleegkundigen en managers zijn we eerst een intensief workshop-proces ingegaan om gezamenlijk tot een goed ontwerp te komen. En dat kwam er ook.

Mulifunctioneel

Al snel werd besloten om het domein van de patiënt en van de professionals duidelijk te scheiden. Mede omdat het UMCG een academisch ziekenhuis is, met veel specialisten in opleiding, waardoor afgescheiden ruimte voor supervisie wenselijk is. Alle spreek- en behandelkamers zijn multifunctioneel. Een kamer kan ’s morgens nodig zijn voor fysiotherapie en ‘s middags moeten orthopeden er terecht kunnen. Een deel van de kamers is extra groot, en flexibel in te delen en daardoor ook geschikt voor multifunctionele spreekuren met meerdere specialisten. Daarnaast zijn er gipskamers, revalidatieruimtes en een fotokamer.

In beweging

Kom je als patiënt binnen vanaf de ziekenhuisstraat, dan sta je direct voor een ontvangstbalie. In de entreeruimte zijn bijna geen rechte lijnen en hoeken te bekennen. Rondingen in de wanden en welvende curves op het plafond geven je onbewust het gevoel van beweging.

Drie evenwijdige gangen lopen de polikliniek in. Je hoeft maar één keer linksaf of rechtsaf en je bent waar je moet zijn. In de gangen met de spreek- en behandelkamers zijn de wanden van gematteerd glas. Overal voelt het licht, vriendelijk en toegankelijk. Nergens voel je of zie je dat alles hier uiteindelijk ‘hardcore’ functie-gedreven en efficiënt is. UMCG Bewegen laat zien hoe vorm en functie elkaar ook in een medische omgeving de hand kunnen reiken.

“De polikliniek Bewegen is een mooie bouwsteen geworden in het geheel van het UMCG. Functie en schoonheid gaan hier prachtig samen.”

Jörn-Ole Stellmann
partner / architect

“De polikliniek Bewegen is een mooie bouwsteen geworden in het geheel van het UMCG. Functie en schoonheid gaan hier prachtig samen.”

Projectdata

Locatie
Groningen
Programma
Renovatie polikliniek
Omvang
1.750 m² BVO
Periode
2015 – 2016
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Universitair Medisch Centrum Groningen
Gebruiker
Universitair Medisch Centrum Groningen
Team
Jörn-Ole Stellmann, Hans Beekhoven, Gert van Rijssen, Jordy Graafland, Joris Alofs
Fotografie
Hanne van der Woude