R-gebouw Ziekenhuis Oost-Limburg

Genk, België

Volop ruimte
om te revalideren

Bewegen is gezond en belangrijk. Zeker na een hartaanval, een kankerbehandeling of bij bepaalde psychologische aandoeningen is het zaak om zo snel mogelijk lichamelijk te revalideren. Hoe langer mensen inactief blijven, hoe lastiger het wordt om het leven weer op te pakken. Samen met Ziekenhuis Oost-Limburg en bureau LOW hebben wij gewerkt aan het ontwerp van een gebouw waar revalidatie op allerlei manieren de ruimte krijgt.

Van binnen naar buiten

In het nieuwe R-gebouw kunnen mensen in kleine groepen of individueel revalideren, zowel binnen als buiten. Daarbij worden ze begeleid door cardiologen, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en psychologen.

De verschillende ruimten worden flexibel ingedeeld op basis van cardiale, oncologische of psychologische achtergronden van patiënten. De grote revalidatieruimte in het sportmedisch centrum biedt door de dubbele hoogte extra ruimte voor oefeningen en geeft door de grote raampartijen prachtig uitzicht op de groene omgeving. Ook direct buiten het gebouw wordt op verschillende trails gerevalideerd. Door die vloeiende verbinding met buiten vervaagt de grens tussen binnen- en buitenwereld. Dat ondersteunt het pad van de patiënten, dat uiteindelijk leidt naar zelfredzaamheid, het terugkomen in de maatschappij.

Principeschets gevel

Ritme en openheid

Het R-gebouw, dat ook nog poliklinieken en een huisartsenpost herbergt, is makkelijk toegankelijk. Door niveauverschil in het terrein ligt de hoofdingang op -1, aan de straat. Op niveau 0 is een extra entree voor de cardiorevalidatie en op niveau 1 liggen de multidisciplinaire poliklinieken, die via een loopbrug ook bereikbaar zijn vanuit het naastgelegen G-gebouw.

Het was een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever dat het gebouw er niet te functionalistisch en streng uit mocht zien. De gevel bestaat daarom uit verschillende modules van geanodiseerd aluminium, die het licht steeds net even anders reflecteren en het gebouw horizontaliteit en dynamiek geven. Ze geven het gebouw op elke richting een ander ritme, corresponderend met de verschillende functies.

Westgevel met loopbrug vanaf G-gebouw

Oostgevel

Zuidgevel

Heldere structuur

Het heldere stramien maakt het vierkante gebouw zeer flexibel. Vooral voor de polikliniek is de flexibiliteit een uitkomst. Op de poliklinische verdiepingen liggen de behandelruimtes in het midden en lopen de gangen voor de artsen en verpleegkundigen daar in een ring omheen, waarbij je vanuit de gang en de consultatieruimte zicht hebt naar buiten. Patiënten en professionals hebben dus hun eigen routing, wat de efficiency, privacy én het werkplezier vergroot. In het interieur zorgen vier basismaterialen (beton, hout, aluminium en glas) voor rust en harmonie.

Sportmedisch Centrum met dubbelhoge zaal

Entree en wachtruimte multidisciplinaire revalidatie

Ruimte voor multidisciplinaire revalidatie

Consultatieruimte multidisciplinaire polikliniek

Eenvoud maakt duurzaam

De gevel is licht, zowel in uiterlijk als in gewicht. Dat komt de warmtewering ten goede en daardoor is er op warme dagen minder energie voor koeling nodig. De keuze voor een eenvoudig en stevig casco, dat door z’n generieke maatvoering makkelijk aanpasbaar is, maakt het gebouw duurzaam. Het kan op termijn desgewenst een andere functie krijgen en nog heel lang meegaan, want naast bijvoorbeeld hernieuwbare energie is dat natuurlijk ook een vorm van duurzaamheid.

“De samenwerking met alle betrokkenen was geweldig. Dat zie je terug in het resultaat: een helder, uitnodigend gebouw waarin verschillende gebruikers goed uit de voeten kunnen. ”

Reni Bouwhuis
architect

“De samenwerking met alle betrokkenen was geweldig. Dat zie je terug in het resultaat: een helder, uitnodigend gebouw waarin verschillende gebruikers goed uit de voeten kunnen. ”

Projectdata

Locatie
Genk, België
Programma
Multifunctioneel gebouw met huisartsenpost, apotheek, raadplegingen, revalidatie en kantoren
Omvang
5.200 m² BVO
Periode
2018 – 2022
Status
In ontwerp (technisch ontwerp)
Opdrachtgever
Ziekenhuis Oost-Limburg
Gebruiker
Ziekenhuis Oost-Limburg
Team
Tim Loeters, Reni Bouwhuis, Reinier Blankenvoort, Wendy van Rosmalen, Inge Geurts
In samenwerking met
LOW architecten, Ingenium, ELD