Oranje Huis – Moviera Arnhem

Arnhem

Open, veilig
en verbindend

Moviera biedt advies, hulp en veilig onderdak aan mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. De integrale aanpak is erop gericht om de veiligheid in de betrokken gezinnen duurzaam te herstellen en herhaling van geweld te voorkomen. Moviera Arnhem moest op zoek naar een nieuwe locatie voor de (acute) opvang en koos voor nieuwbouw. Na een eerdere opdracht voor Moviera in Utrecht is dit het tweede gebouw dat wij voor Moviera mochten ontwerpen.

Centrale vide met veel daglicht

Midden in het leven

Het nieuwe pand in Arnhem ligt tegen een woonwijk aan, met vlakbij een kerk, een sportschool en een kinderdagverblijf. In en rondom het Moviera-gebouw zijn veiligheid, openheid en samenkomen de sleutelwoorden. Op het terrein zijn zones die in meer of mindere mate afgesloten zijn van de omgeving. Zo kunnen kinderen veilig buiten spelen, maar is voelt het gebouw ook uitnodigend en benaderbaar.

Uitnodigende ruimte voor cliënten om elkaar te ontmoeten

Ruimte voor samenzijn

Centraal in het gebouw is er rond de vide volop uitnodigende ruimte voor cliënten om elkaar te ontmoeten, te praten en hun ervaringen delen. Daarnaast kunnen hier bijeenkomsten, lezingen en verjaardagfeestje worden gehouden. In de besloten familiekamer kunnen cliënten hun bezoekende partners ontvangen om samen te werken aan het herstel van hun relatie.

Familiekamer

Verbinding en ruimte

Kinderen die met hun moeder zijn meegekomen krijgen de ruimte in de besloten tuin, maar kunnen ook veilig spelen in de buurt – openheid en verbinding met de buurt waren voor de opdrachtgever belangrijke voorwaarden bij het ontwerp. De cliënten en hun kinderen verblijven in wooneenheden die op elke verdieping rondom de gemeenschappelijke ruimtes liggen. Afhankelijk van de instroom kunnen woon- en slaapkamers flexibel geschakeld worden. Zo kan Moviera voldoende comfortabele leefruimte bieden aan mishandelde cliënten met of zonder kinderen.

Kortom, alles is erop gericht om mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld zo goed mogelijk door een moeilijke tijd te helpen. Zodat ze zo snel als mogelijk gesterkt en met een nieuw perspectief weer verder kunnen.

Receptie

Ontvangstruimte in de centrale hal

Logeerkamer

“Een geborgen warme plek van rust en samenkomst als begin van het herstel. ”

Maarten de Werk
architect

“Een geborgen warme plek van rust en samenkomst als begin van het herstel. ”

Projectdata

Locatie
Arnhem
Programma
31 logeerkamers, kantoren, multifunctionele ruimtes
Omvang
2.300 m² BVO
Periode
2019 – 2022
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Moviera
Gebruiker
Moviera
Team
Tim Loeters, Maarten de Werk, Geert Jan van de Rakt, Nafthaly de Graaf, Joris Alofs
In samenwerking met
Van Rossum, Technion, Normned, Van Wijnen, Bectro
Fotografie
Hanne van der Woude, William Moore