Oranje Huis – Moviera Utrecht

Utrecht

Open, veilig
en verbindend

Moviera biedt advies, hulp en veilig onderdak aan mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. De integrale aanpak is erop gericht om de veiligheid in de betrokken gezinnen duurzaam te herstellen en herhaling van geweld te voorkomen. Moviera wil het aantal plaatsen voor (acute) opvang vergroten en koos, voor het eerst in haar bestaan, voor nieuwbouw. Wij mochten twee nieuwe gebouwen ontwerpen op twee zeer verschillende locaties in Utrecht en Arnhem.

Veilig verbonden

De nieuwbouw is gerealiseerd in de wijk Leidsche Rijn, midden in de samenleving in een woonwijk met nabijheid van winkels, kantoren en sportscholen. Het gebouw past qua volume en uitvoering mooi in het stedenbouwkundige geheel. Voor de opdrachtgever was het erg belangrijk dat het vooral een veilige omgeving zou worden; de opgevangen kinderen moeten bijvoorbeeld onbezorgd buiten kunnen spelen. Bovendien moest het pand goed in verbinding staan met de buurt – openheid is het devies, de problematiek waarbij Moviera oplossingen wil bieden moet maatschappelijk niet worden weggestopt.

Familiehart

Rondom het gebouw, dat bestaat uit twee volumes en een besloten tuin, is het terrein zoveel mogelijk opengehouden. Kom je door de entree binnen, dan sta je meteen in het hart van het gebouw. Je hebt direct uitzicht op de tuin en er is een familiekamer waar partners/families elkaar kunnen ontmoeten en weer tot elkaar kunnen komen. Op de begane grond ligt ook een grote gemeenschappelijke ruimte voor bijeenkomsten, lezingen en verjaardagsfeestjes. Deze ruimte vormt ook een veilige, maar niet voelbare buffer tussen bezoekers en de wooneenheden voor de cliënten.

Flexibel, duurzaam

Afhankelijk van de instroom kunnen woon- en slaapkamers flexibel geschakeld worden. Zo kan Moviera comfortabele woonruimte bieden aan cliënten met en zonder kinderen. Een groot deel van de elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. Alles is erop gericht om cliënten die te maken hebben gehad met huiselijk geweld zo goed mogelijk door een moeilijke tijd te helpen. Zodat ze na een korte periode weer gesterkt en met een nieuw perspectief verder kunnen.

“De vraag om een ontwerp te maken voor een opvang van mensen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld is vooral heel eervol.”

Tim Loeters
partner/architect

“De vraag om een ontwerp te maken voor een opvang van mensen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld is vooral heel eervol.”

Projectdata

Locatie
Utrecht
Programma
42 logeerkamers, kantoren, multifunctionele ruimtes
Omvang
3.100 m² BVO
Periode
2018 – 2022
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Moviera
Gebruiker
Moviera
Team
Tim Loeters, Maarten de Werk, Nafthaly de Graaf, Geert Jan van de Rakt, Joris Alofs
In samenwerking met
Van Rossum, Technion, NormNed, Van Wijnen, Bectro
Fotografie
Hanne van der Woude, William Moore, NewSolar (Drone)