IrisZorg De Hulsen

Nijmegen

Balans tussen
open en geborgen

IrisZorg wordt de gebruiker van het nieuwe woonzorgcomplex De Hulsen in Nijmegen. De plannen lagen er al: in opdracht van de gemeente kwam eerder al een ontwerp tot stand van twee L-vormige bouwdelen die samen een royale binnenruimte omsluiten.

Al eerder hebben wij voor IrisZorg de interieurvisie ‘Gastvrij IrisZorg’ ontwikkeld voor alle locaties. In Nijmegen zorgen we samen met aannemer Binx voor de verdere uitwerking van de plannen, de indeling en het interieur van de twee bouwvolumes.

Axometrie

Binnenhof

Menselijkheid op nummer 1

IrisZorg biedt in De Hulsen verslavingszorg en maatschappelijke opvang voor mensen die dak- en of thuisloos zijn geraakt, vaak in combinatie met (complexe) psychische problematiek. De Hulsen bestaat uit twee gebouwen. Een gebouw voor Maatschappelijke Opvang en een gebouw voor Beschermd Wonen. Het gebouw voor MO biedt ruimte aan 95 cliënten, verdeeld over een 24-uurs opvang en een trainingshuis. Het verblijf verschilt van een kortdurende, stabiliserende, opname tot een traject gericht op herstel en (weer) zelfstandig wonen van een tot drie jaar. Het gebouw voor Beschermd Wonen biedt woonruimte aan 50 mensen. Dit is een kwetsbare groep, waaronder gehospitaliseerde kwetsbare oudere cliënten met grote gedragsproblematiek. Beide gebouwen zijn zo ingericht dat zij een gastvrij verblijf kunnen bieden met praktische en zinvolle activiteiten. Alles staat in het teken van het behouden en/of uitbouwen van de zelfredzaamheid.

Entree met receptie

Beschermende schil

Openheid versus geborgenheid. Dat was ons uitgangspunt. Openheid, omdat deze kwetsbare doelgroep nog vaak terecht komt in onaantrekkelijke, weggestopte locaties. Geborgenheid, omdat deze mensen veiligheid en rust nodig hebben. Dat komt tot uiting in een duidelijk onderscheid tussen de persoonlijke, privéruimtes en de algemene ruimtes, bedoeld voor ontmoeting, verbinding en activiteit. De eigen kamers-met-badkamer voor de cliënten liggen als een beschermende schil aan de buitenkant van beide bouwdelen. Aan de binnenkant, op de begane grond, kijk je door grote glaspartijen uit op de groene binnentuin. Alles is open, licht en toegankelijk en gericht op contact.

Woonkamer met keuken

Gastvrij

IrisZorg staat voor gastvrije zorg. Bij binnenkomst ervaar je geen ‘instellingsgevoel’. Je voel je er gezien, je voelt je gewaardeerd. Van de buitenruimte tot de eigen slaapkamer: de hele omgeving draagt bij aan herstel, een gevoel van eigenwaarde en het feit dat je een autonoom, waardevol mens bent. Dus geen balies (behalve bij de crisisopvang) maar een welkomstmeubel. Een gezellige huiskamer. Een plek waar een eerste voorzichtige ontmoeting of gesprekje kan plaats vinden. IrisZorg voelt niet als een instituut, maar als een hostel, een huis.

Cliëntenkamer

Verbinding binnen en buiten

Bezoekende auto’s worden uit het zicht geparkeerd. En ook de entree voor de crisisopvang ligt aan de buitenzijde. Op het besloten binnenterrein vind je een groot terras, bankjes en veel groen. Doordat de gevel op begane grond veel glas heeft, is er een gevoel van openheid en ontstaat een sterke verbinding tussen binnen en buiten.

“Gastvrijheid, veiligheid en openheid waarin kwetsbare mensen kunnen herstellen en groeien. Dat is de kracht van De Hulsen.”

Tom Vlemingh
partner/architect

“Gastvrijheid, veiligheid en openheid waarin kwetsbare mensen kunnen herstellen en groeien. Dat is de kracht van De Hulsen.”

Projectdata

Locatie
Nijmegen
Programma
Woonzorgvoorziening voor daklozen met verslavingsproblematiek
Omvang
7.265 m² BVO
Periode
2022 – 2024
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Binx
Gebruiker
IrisZorg
Team
Tom Vlemingh, Maya van der Lande, Milee Herweijer, Jasper Pennings, Stephanie Klein Holkenborg, Laura Evers, Chico van der Marel
In samenwerking met
abtWassenaar, Poelmans Reesink, Wiggers, Enervisie