De Hulsen

Nijmegen

Balans tussen
open en geborgen

IrisZorg wordt de gebruiker van het nieuwe woonzorgcomplex De Hulsen in Nijmegen. De plannen lagen er al: in opdracht van de gemeente kwam eerder al een ontwerp tot stand van twee L-vormige bouwdelen die samen een royale binnenruimte omsluiten.

Al eerder hebben wij voor IrisZorg de interieurvisie ‘Gastvrij IrisZorg’ ontwikkeld voor alle locaties. In Nijmegen zorgen we samen met aannemer Binx voor de verdere uitwerking van de plannen, de indeling en het interieur van de twee bouwvolumes.

Axometrie

Binnenhof

Menselijkheid op nummer 1

De Hulsen gaat in het ene gebouw onderdak en opvang bieden aan daklozen en aan cliënten die kampen met bijvoorbeeld een alcohol-, drugs- of gokverslaving. Het andere gebouw voorziet in een 24/7 crisisopvang. Het gaat altijd om kwetsbare mensen die hun gevoel van eigenwaarde en eigen regie zijn kwijtgeraakt. IrisZorg, met 60 locaties in Gelderland, Overijssel en Flevoland, huldigt het principe dat we er allemaal toe doen. Ontmoeten, zingeving, gastvrijheid, betrokkenheid en eigen regie zijn de vijf kernwaarden van IrisZorg.

Entree met receptie

Beschermende schil

Openheid versus geborgenheid. Dat was ons uitgangspunt. Openheid, omdat deze kwetsbare doelgroep nog vaak terecht komt in onaantrekkelijke, weggestopte locaties. Geborgenheid, omdat deze mensen veiligheid en rust nodig hebben. Dat komt tot uiting in een duidelijk onderscheid tussen de persoonlijke, privéruimtes en de algemene ruimtes, bedoeld voor ontmoeting, verbinding en activiteit. De eigen kamers-met-badkamer voor de cliënten liggen als een beschermende schil aan de buitenkant van beide bouwdelen. Aan de binnenkant, op de begane grond, kijk je door grote glaspartijen uit op de groene binnentuin. Alles is open, licht en toegankelijk en gericht op contact.

Woonkamer met keuken

Gastvrij

IrisZorg staat voor gastvrije zorg. Bij binnenkomst ervaar je geen ‘instellingsgevoel’. Je voel je er gezien, je voelt je gewaardeerd. Van de buitenruimte tot de eigen slaapkamer: de hele omgeving draagt bij aan herstel, een gevoel van eigenwaarde en het feit dat je een autonoom, waardevol mens bent. Dus geen balies (behalve bij de crisisopvang) maar een welkomstmeubel. Een gezellige huiskamer. Een plek waar een eerste voorzichtige ontmoeting of gesprekje kan plaats vinden. IrisZorg voelt niet als een instituut, maar als een hostel, een huis.

Cliëntenkamer

Verbinding binnen en buiten

Bezoekende auto’s worden uit het zicht geparkeerd. En ook de entree voor de crisisopvang ligt aan de buitenzijde. Op het besloten binnenterrein vind je een groot terras, bankjes en veel groen. Doordat de gevel op begane grond veel glas heeft, is er een gevoel van openheid en ontstaat een sterke verbinding tussen binnen en buiten.

“Gastvrijheid, veiligheid en openheid waarin kwetsbare mensen kunnen herstellen en groeien. Dat is de kracht van De Hulsen.”

Tom Vlemingh
partner/architect

“Gastvrijheid, veiligheid en openheid waarin kwetsbare mensen kunnen herstellen en groeien. Dat is de kracht van De Hulsen.”

Projectdata

Locatie
Nijmegen
Programma
Woonzorgvoorziening voor daklozen met verslavingsproblematiek
Omvang
7.265 m² BVO
Periode
2022 – 2024
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
Binx
Gebruiker
IrisZorg
Team
Tom Vlemingh, Maya van der Lande, Milee Herweijer, Jasper Pennings, Stephanie Klein Holkenborg, Laura Evers, Chico van der Marel
In samenwerking met
abtWassenaar, Poelmans Reesink, Wiggers, Enervisie