OK-complex Flevoziekenhuis

Almere

Opereren in
het hart

In 2010 werd de door Wiegerinck ontworpen uitbreiding van het Flevoziekenhuis in Almere opgeleverd. Het ziekenhuis is ambitieus en wil ook in de toekomst de allerbeste medische zorg blijven verlenen. Daarom werd eind 2016 besloten ook het OK-complex te vernieuwen en een extra MRI-ruimte te realiseren. Dat betekende een forse ingreep in het hart van het ziekenhuis.

Een belangrijke eis was dat alles naadloos moest aansluiten op het bestaande gebouw en op de daarin reeds gesitueerde OK’s, zodat er feitelijk één nieuw OK-complex zou ontstaan. Met perfect op elkaar afgestemde processen en een heldere oriëntatie voor patiënten en artsen.

Complexe puzzel

We hebben ruimte voor het nieuwe OK-complex gecreëerd door in een patio te bouwen. Architectonisch was het daardoor misschien niet onze grootste uitdaging, maar wat betreft complexiteit zeker wél.

Voor installatietechnisch en constructief advies schakelden we Royal HaskoningDHV en Deerns in. Maar nog belangrijker was onze samenwerking met de artsen en verpleegkundigen, die natuurlijk optimaal moesten kunnen presteren in hun nieuwe werkomgeving. Dat ging zover dat we zelfs een 1-op-1 mock-up in karton hebben gebouwd, zodat de specialisten de dimensies en de ruimtes konden ervaren en beoordelen. Een verhelderende low-tech aanloop naar een high-tech resultaat!

Vloeiende processen

Op de ‘ingebouwde’ eerste verdieping sluiten de vier nieuwe OK’s (met daarboven de techniekruimte) aan op de bestaande OK’s. Op de begane grond ligt de afdeling radiologie met de MRI-scanner. De nieuwe OK’s zijn direct gekoppeld aan de Centrale Sterilisatie Afdeling en aan het magazijn. Per operatie wordt aangeleverd wat nodig is en ook alle andere werkprocessen zijn uiterst efficiënt. De twee hoofdstromen zijn volledig gescheiden: de patiënten die zoals dat heet ‘vuil’ binnenkomen aan de ene kant en de schone steriele processen, tijdens en na de operatie, aan de andere kant.

Helemaal klaar

Twee OK’s in het bestaande complex werden bovendien omgebouwd tot ‘high turnover’ OK’s voor snelle, planbare poliklinische ingrepen. Daardoor kan het Flevoziekenhuis ook behandelingen bieden waarvoor mensen doorgaans naar privéklinieken gaan. Deze hyperefficiënte OK’s kregen een eigen ontvangst- en voorbereidingsruimte. Kort en goed: na deze verbouwing is het Flevoziekenhuis weer helemaal klaar voor complexe operaties en kan het flexibel inspelen op de snel veranderende zorgvraag.

“Gedurende het hele proces, van ontwerp tot uitvoering, stonden we schouder aan schouder met de opdrachtgever en de medewerkers. We mogen trots zijn op deze geweldige samenwerking.”

Koen Arts
algemeen directeur/architect

“Gedurende het hele proces, van ontwerp tot uitvoering, stonden we schouder aan schouder met de opdrachtgever en de medewerkers. We mogen trots zijn op deze geweldige samenwerking.”

Projectdata

Locatie
Almere
Programma
Vier nieuwe OK’s, waaronder twee high turnover OK’s, nieuw MRI centrum
Omvang
3.135 m² BVO (Nieuwbouw: 2.175 m² BVO; Renovatie 960 m² BVO)
Periode
2016 – 2019
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Stichting Flevoziekenhuis
Gebruiker
Stichting Flevoziekenhuis
Team
Koen Arts, Inge Geurts, Hans Beekhoven, Dennis Rooijen, Linda Cappetijn, Joris Alofs
In samenwerking met
Royal HaskoningDHV, Deerns, OKCN, Peutz
Fotografie
Hanne van der Woude