Hybride OK Maasstad Ziekenhuis

Rotterdam

Invuloefening op
het hoogste niveau

Tijdens de bouw van het door Wiegerinck ontworpen Maasstad Ziekenhuis hielden we in het OK-complex een ruimte casco. Bedoeld om op termijn een hybride OK in te richten, die in augustus 2020 werd opgeleverd.

Nieuwe standaard

Hybride OK’s zijn de nieuwe operatiestandaard in ziekenhuizen: een combinatie van hightech chirurgie en radiologische beeldvorming. Chirurgen, OK-assistenten én de radioloog staan samen aan de operatietafel en kunnen de ingreep haarscherp uitvoeren en volgen via beeldschermen. Het te opereren gebied wordt nauwkeurig in beeld gebracht, waardoor tijdens de operatie eenvoudig controles uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor verlopen operaties niet alleen sneller en accurater, ook de kans op complicaties neemt af. Patiënten hoeven dus minder lang in het ziekenhuis te verblijven.

Flush

Uiteraard zijn de wanden van de OK volledig flush uitgevoerd om maximale steriliteit te bereiken. De kleurstelling en routing in de OK zijn afgestemd op de overige OK-ruimten in het complex. Hierdoor is de herkenbaarheid groot en kunnen de werkprotocollen binnen het OK-complex ook hier eenvoudig doorgevoerd worden. Daarnaast zorgt daglicht voor een heldere oriëntatie voor patiënten en medewerkers.

Technisch complex

Het ontwerpen van een hybride OK, met de extreem strenge eisen die van toepassing zijn, is niet zozeer een ontwerpopgave als wel een invuloefening op het hoogste niveau. Een reeks aan technische zaken moet perfect op elkaar worden afgestemd en dat geldt natuurlijk ook voor de diverse hightech apparaten en instrumenten. Onze meetings met de installateurs zijn bij een project als dit dan ook zeer intensief. En alleen een vlekkeloze samenwerking garandeert het maximale resultaat. Waarvan akte!

“Een intensieve, technisch complexe opdracht die bij ons net zoveel aandacht krijgt als een puur ontwerpproject.”

Koen Arts
partner/algemeen directeur

“Een intensieve, technisch complexe opdracht die bij ons net zoveel aandacht krijgt als een puur ontwerpproject.”

Projectdata

Locatie
Rotterdam
Programma
Hybride OK
Omvang
150 m² BVO
Periode
2019 – 2020
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Maasstad Ziekenhuis
Gebruiker
Maasstad Ziekenhuis
Team
Koen Arts, Inge Geurts, Joost de Jong
In samenwerking met
Royal HaskoningDHV, Philips, OKCN