Kindvriendelijke verband­wissel­kamer Maasstad Ziekenhuis

Rotterdam

Het gevoel van een
prettige badkamer

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam herbergt één van de drie gespecialiseerde brandwondencentra in ons land. Het was dan ook een zeldzame opdracht die we kregen: ontwerp een nieuwe verbandwisselkamer, speciaal voor de jongste patiënten.

Twee aspecten

Kinderen die in het brandwondencentrum worden verpleegd en behandeld moeten dagelijks een pijnlijke, soms urenlange wisseling van hun verband ondergaan. Ze hebben het fysiek en mentaal erg zwaar.

In een verbandwisselkamer voor kinderen komen twee aspecten bij elkaar: de noodzaak van de allerbeste medische zorg én het leed van jonge mensen, dat zoveel mogelijk verzacht moet worden. Ons vertrekpunt was een kamer die je niet bang maakt, maar die je ervaart als een prettige (bad)ruimte die je ook in een wellness-omgeving of luxe hotel kunt tegenkomen. Een ruimte die angst en stress bij de patiëntjes vermindert, ze geruststelt en afleidt. En waar ook de ouders een plekje vinden, om hun kind tot steun te kunnen zijn.

Drie fasen

Het verwisselen van verbanden gaat in drie fases: uitkleden, de feitelijke behandeling en het rustig bijkomen. In de ruimte kan elk kind een speeltje uitkiezen. Het licht is zacht, de omgeving voelt enigszins huiselijk aan en nergens zijn medische instrumenten te zien. Handschoenendispensers en andere benodigdheden zijn bijvoorbeeld weggewerkt.

Tijdens de behandeling, waarbij ook de ouders aanwezig mogen zijn, kunnen kinderen op een groot scherm kijken naar wat ze graag willen zien, wat ze afleidt van de pijn en ze de tijd laat vergeten. Na de behandeling is er ruimte voor ontspanning met zacht licht of geluid, waardoor de patiëntjes en hun vader of moeder even tot zichzelf kunnen komen.

Maximale infectiepreventie

De verbandwisselkamer is een hoogwaardige medische omgeving. Slimme installatietechnieken, efficiënte inrichting en weggewerkte opbergruimtes maken de kans op infectie van de vaak zware brandwonden minimaal. Want maximale hygiëne is natuurlijk een harde voorwaarde voor deze ruimte, die het pijnlijke behandelproces van jonge, getraumatiseerde patiënten zo veel mogelijk verlicht.

“We hebben ook hier weer laten zien dat het kan: een perfecte balans vinden tussen de gewenste ‘healing environment’ en de allerhoogste kwaliteit van medische zorg.”

Milee Herweijer
architect/interieurarchitect

“We hebben ook hier weer laten zien dat het kan: een perfecte balans vinden tussen de gewenste ‘healing environment’ en de allerhoogste kwaliteit van medische zorg.”

Projectdata

Locatie
Rotterdam
Programma
Kindvriendelijke verbandwisselkamer
Omvang
25 m² BVO
Periode
2017 – 2018
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Maasstad Ziekenhuis
Gebruiker
Maasstad Ziekenhuis
Team
Milee Herweijer, Paul Numan
In samenwerking met
Studio id+, Stevens van Dijck, Smits van Burgst, Unica