Salon Haarwensen Prinses Máxima Centrum

Utrecht

De salon
van het gevoel

Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie behandelt kinderen en jongeren tot 18 jaar die lijden aan verschillende soorten kanker. Ze zijn kwetsbaar, verdrietig, onzeker en moeten ongelofelijk veel verwerken. En dan raken ze door de behandeling vaak ook nog hun haar kwijt. Nóg een nare ervaring die ze voor hun kiezen krijgen.

Toen wij de opdracht kregen voor de inrichting van de Salon Haarwensen, waar de jonge patiëntjes zich een mooi haarstuk van echt haar kunnen laten aanmeten, zijn we eerst in gesprek gegaan. Wat vinden deze erg zieke kinderen fijn? En wat vooral niet?

Een emotioneel moment in een huiselijke setting

De haarsalon

Plek voor ouders om dicht bij hun kind te kunnen blijven

Verbinding

Veel kinderen vinden het vreselijk als hun laatste haar wordt afgeschoren, en willen dat liever niet zien. Haarwensen moest dus een betrouwbare en fijne ruimte worden. Er was ook ruimte nodig voor pappa, mamma, broertjes en zusjes, want het is fijn als die erbij kunnen zijn. Maar erg veel ruimte was er niet. Het ging om drie kleine ruimtes, die de mogelijkheden aanvankelijk leken te beperken. Wij kozen daarom voor het grote gebaar: een groot houten element dat de ruimtes met elkaar verbindt. En dat tevens fungeert als kast, opbergruimte en geborgen zitgelegenheid.

Lounge-gedeelte

Plek voor kinderen om te verblijven en uitingen te delen op de muur

Rust en privacy

De salon heeft drie zones. De haarsalon zelf, met kaptafel en een spiegel, die in een handomdraai plaats kan maken voor een televisie die voor afleiding kan zorgen. De salon kan desgewenst alle privacy bieden dankzij een schuifdeur, die ook in het meubel verwerkt zit. Dan is er een lounge-gedeelte waar kinderen alleen of met hun familie kunnen uitrusten, terwijl hun haarstuk wordt aangepast. Een hoek met een uitnodigende ronde tafel waar het patiëntje en familie voor een vrijblijvend gesprek kunnen plaatsnemen maakt het geheel compleet. Trotse foto’s van hun haarstuk, tekeningen en bedankjes aan de salon sieren de wanden, die zijn uitgevoerd in stemmige, zachte kleuren. Op een enorm whiteboard mag iedereen een boodschap of tekening achterlaten.

De Salon Haarwensen is, met een beperkt budget, een kwalitatieve, rustgevende plek vol gevoel geworden. Warm en verwelkomend, waar zieke kinderen en tieners zoveel mogelijk zichzelf kunnen zijn.

Entreeruimte

“Er zit zóveel goed gevoel in. Haarwensen is een pareltje in het ziekenhuis. Ik ben blij dat ik dit heb mogen doen voor deze zieke, kwetsbare kinderen.”

Stephanie Klein Holkenborg
interieurarchitect

“Er zit zóveel goed gevoel in. Haarwensen is een pareltje in het ziekenhuis. Ik ben blij dat ik dit heb mogen doen voor deze zieke, kwetsbare kinderen.”

Projectdata

Locatie
Utrecht
Programma
Haarwerksalon voor kankerpatiëntjes
Omvang
50 m² BVO
Periode
2017 – 2018
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Stichting Haarwensen
Gebruiker
Stichting Haarwensen
Team
Milee Herweijer, Stephanie Klein Holkenborg
Fotografie
Hanne van der Woude