Tandheelkunde Radboudumc

Nijmegen

Robuuste rust

Het in 2017 opgeleverde gebouw voor de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc is een krachtig geheel. Het heeft de structuur van het oorspronkelijke brutalistische gebouw uit de jaren ‘60 als basis. Het kale beton is van binnen weer prominent zichtbaar geworden.

Bij ons ontwerp voor het interieur waren we ons goed bewust van de aard van het gebouw. Er komen ‘gewone’ cliënten, maar ook cliënten met een lichamelijke of geestelijke beperking en mensen die erg bang zijn voor de tandarts zijn. Ze zijn in dit academische centrum bovendien onder behandeling van studenten tandheelkunde. Kortom, de omgeving moet veel vertrouwen en rust uitstralen.

Japanse inspiratie

Wij hebben de Japanse tuin als referentie genomen, als tegenhanger van het robuuste, karakteristieke beton. In de Japanse tuin zie je veel harde materialen – kiezels, steen – maar ook altijd harmonie, een ordening die rust en kalmte geeft. In het interieur wordt deze harmonie weerspiegeld in de minimalistische indeling, maar anderzijds ook door het gebruik van warme kleuren, tapijten en ronde vormen in balies en banken. We hebben de opdrachtgever echt moeten overtuigen van de positieve effecten en meerwaarde van kleurgebruik. Veel medici zien nu eenmaal het liefst zoveel mogelijk wit en roestvrijstaal om zich heen.

Natuurlijke indeling

De toepassing van glas tussen aangrenzende ruimtes zorgt voor extra ruimtelijkheid en transparantie. De juiste scheidingen en verbindingen tussen de verschillende leslokalen, opleidings- en behandelruimten geven een intuïtief kloppende, natuurlijke indeling. De hele sfeer is professioneel en kwalitatief, terwijl de omgeving tegelijkertijd veiligheid en vertrouwen uitstraalt.

“Voor mij was het grootste compliment dat mensen al direct na de ingebruikname voelden en wisten waar ze moesten wachten, waar je koffie kon halen enzovoort – er was meteen natuurlijke flow, zonder dat er overdadige bewegwijzering nodig was.”

Koen Arts, partner
partner/algemeen directeur

“Voor mij was het grootste compliment dat mensen al direct na de ingebruikname voelden en wisten waar ze moesten wachten, waar je koffie kon halen enzovoort – er was meteen natuurlijke flow, zonder dat er overdadige bewegwijzering nodig was.”

Projectdata

Locatie
Nijmegen
Programma
Renovatie interieur met Kliniekenplein (ontvangstbalie, wachtruimtes, restauratie), studiecentrum, onderwijspraktijk, skills lab, onderzoekslaboratorium en werkplekken
Omvang
25.077 m² BVO (20.760 m² renovatie; 4.317 m² BVO nieuwbouw)
Periode
2014 – 2017
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Radboudumc
Gebruiker
Radboudumc, HAN
Team
Koen Arts, Martijn van Bentum, Frank Pörtzgen, en Joris Alofs
In samenwerking met
Ex Interiors, Twijnstra Gudde, Inbo, Deerns, Croes
Fotografie
Alexander van Berge