OK-complex Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ede

Renoveren
én opereren

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede – met 400 bedden en 2.600 medewerkers een belangrijk regionaal ziekenhuis – wilde haar bestaande OK-complex vernieuwen en uitbreiden. Aan ons de opdracht om tien OK’s en een hybride OK te creëren met ruimte voor alle benodigde voorzieningen. Uiteraard zonder dat de operatieve zorg ook maar één moment stil zou komen te staan. Renoveren en doorgaan met opereren! Dat was het even eenvoudige als onverbiddelijke devies.

Twee keuzes

In principe waren er twee keuzes: een nieuw OK-complex aanbouwen of de oplossing zoeken binnen de bestaande OK-locatie. Nieuwbouw betekent een enorme ingreep, vanwege de impact die dat heeft op de bestaande werkprocessen. Denk aan de logistieke en facilitaire processen, de verbinding met de IC, nieuwe personeelssluizen die er moeten komen en nog veel meer.

In overleg met het ziekenhuis en de installatie-adviseur besloten we het huidige OK-complex in fasen te verbouwen en uit te breiden. Afstemming tussen alle betrokkenen was daarbij cruciaal, nauwkeurige en perfecte fasering de grote uitdaging.

Eerste stap

De eerste stap was: alle ondersteunende functies koppelen aan een plek waar ruimte was voor twee nieuwe OK’s. Vervolgens hebben we de helft van de bestaande OK-afdeling (dus vijf OK’s) zo snel mogelijk gerenoveerd. Een complexe puzzel, want de operaties gingen ondertussen onverminderd door. Net geopereerde patiënten zijn na hun operatie wakker geworden zonder te beseffen dat achter de gipswand in de verkoever bouwvakkers, installateurs en elektriciens aan het werk waren.

Meer ruimte voor mens én materiaal

Naast de tien OK’s kwam er één hybride OK, met radiologische ondersteuning voor nauwkeuriger opereren. Want de trend is dat medische beeldvorming en chirurgie steeds dichter bij elkaar komen. Natuurlijk is ook voorzien in efficiënte sterilisatie-, kleed- en techniekruimtes en een milieuplein. En op verzoek van de specialisten en OK-medewerkers kwam er in elke OK extra veel bergruimte voor toebehoren en apparatuur. C-bogen, computerterminals en medische voorraad kunnen nu makkelijk en onzichtbaar worden weggeborgen en zijn direct onder handbereik. Bovendien kan het OK-personeel nu terecht in een nieuwe, royale pauzeruimte met alle benodigde voorzieningen.

“De crux bij deze renovatie: een ongekend nauwkeurig faseringsplan, waarbij afstemming tot in de kleinste details doorslaggevend is. Samen hebben we een complexe klus tot een mooi einde gebracht.”

Jörn-Ole Stellmann
partner / architect

“De crux bij deze renovatie: een ongekend nauwkeurig faseringsplan, waarbij afstemming tot in de kleinste details doorslaggevend is. Samen hebben we een complexe klus tot een mooi einde gebracht.”

Projectdata

Locatie
Ede
Programma
Renovatie OK-complex met 10 OK’s, waarvan twee high turnover OK’s en één hybride OK
Omvang
4.000 m² BVO
Periode
2017 – 2021
Status
2 nieuwe high turnover OK’s gerealiseerd, renovatie eerste 4 bestaande OK’s in uitvoering
Opdrachtgever
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Gebruiker
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Team
Jörn-Ole Stellmann, Joris Alofs, Inge Geurts
In samenwerking met
Aronsohn, Royal HaskoningDHV
Fotografie
Hanne van der Woude