EPR Partner

Nijmegen

Hoe een gebouw
een bedrijf transformeerde

Het begon met een gerenommeerd high-tech bedrijf dat gevestigd was in een anonieme bedrijfshal. Het eindigde met een nieuw pand dat het bedrijf z’n trots teruggaf en zorgde voor een grote transformatie. Een droom voor elke architect, een resultaat dat niemand van tevoren had kunnen voorspellen. Welkom bij EPR Partner, op de Novio Tech Campus in Nijmegen!

EPR is gespecialiseerd in het slim (mee)ontwerpen en produceren van elektronische printplaten (PCB’s), modules en systemen voor de high-tech industrie. Toen we voor het eerst op bezoek kwamen was daar niet veel van te merken, zo nietszeggend was de werkomgeving waar ze eigenlijk geen klanten durfden te ontvangen. EPR wilde dan ook heel graag iets anders: een gebouw met een uitstraling die recht zou doen aan hun hoogwaardige high-tech werk.

Maatpak

Wij waren op dat moment nog totaal onbekend met de wereld van (custom made) printplaten. Daarom hebben we ons eerst verdiept in de bedrijfsvoering en specifieke productiemethoden, waar verrassend veel handwerk bij komt kijken. Pas toen we na vele sessies met de opdrachtgever echt alle details en wensen kenden, zijn we aan het werk gegaan. Om een gebouw te ontwerpen dat zou passen als een maatpak.

Een nieuw circuit

We zijn begonnen bij de interne logistieke stroom van de onderdelen die nodig zijn, want daar zat nauwelijks lijn in. We bedachten een nieuw, efficiënt circuit voor de talloze onderdelen: voortaan werden ze op één plek ingeladen, in een paternosterlift die een centrale plek in het gebouw inneemt. Deze lift, een high-tech ‘kast’ met laden, kun je vanaf elke verdieping oproepen en direct het gevraagde onderdeel laten afleveren. Hieromheen hebben we – simpel gezegd – de rest van het gebouw ontworpen. Er ontstond een heldere productiestroom in het gebouw: kleine componenten starten bovenin en worden op hun weg naar beneden verwerkt in samengestelde modules, die op de begane grond als complete systeemunits het pand verlaten.

Transparantie

Het pand heeft geen duidelijke voor of achterkant en is van binnen en van buiten grotendeels transparant. Hier wordt iets bijzonders gemaakt en dat mag je zien! Het hart van het gebouw is een grote vide voor ontmoetingen, overleg en koffie. Van hieruit heb je doorzichten in alle richtingen, ook van boven naar beneden. Per verdieping kun je qua indeling letterlijk alle kanten op: maximale flexibiliteit! En je komt slechts drie materialen tegen: de helderheid van glas, de natuurlijkheid van hout en de robuustheid van beton zijn overal consequent toegepast.

Uiteindelijk hebben onze ruimtelijke oplossingen de aanzet gegeven tot een totale transformatie en kreeg EPR een nieuwe structuur. Er ontstond een heldere focus op de kernactiviteiten van het bedrijf: waar zijn we echt goed in en wat willen we uitstralen?

“Het bedrijf is weer trots. Iedereen die er werkt is blij met het gebouw. Toen ik een jaar na oplevering langskwam was alles nog even fraai en netjes, alsof het nét was opgeleverd. Wat kun je als architect nog meer wensen?”

Martijn van Bentum
partner/architect

“Het bedrijf is weer trots. Iedereen die er werkt is blij met het gebouw. Toen ik een jaar na oplevering langskwam was alles nog even fraai en netjes, alsof het nét was opgeleverd. Wat kun je als architect nog meer wensen?”

Projectdata

Locatie
Nijmegen
Programma
Kantoren en productiefaciliteiten
Omvang
2.200 m² BVO
Periode
2015 – 2017
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Chezz Partners B.V.
Gebruiker
EPR Partner
Team
Martijn van Bentum, Koen Arts, Joost de Jong, Wendy van Rosmalen, Joris Alofs
In samenwerking met
Arcadis, Snetselaar BV