Entree MSD de Geer

Oss

Een eerste stap
op nieuw terrein

MSD Biotech, in Oss gevestigd op bedrijventerrein De Geer, produceert geneesmiddelen op biotechnologische wijze. Tot nu toe deelde MSD Biotech de toegang tot hun terrein met een ander bedrijf, maar MSD zet nu stappen om haar deel van het terrein verder te ontwikkelen.

Als eerste komt er een nieuwe, eigen toegang. Wij ontwierpen, samen met Poelmans Reesink, het nieuwe entreegebied, inclusief entreegebouw en voorterrein met parkeerplaatsen.

Verkeer scheiden

Professionaliteit, gastvrijheid en een duidelijke identiteit. Dat is wat wij met ons ontwerp willen uitstralen. Om iedereen gastvrij, veilig en prettig te kunnen ontvangen is het allereerst van belang dat de verschillende verkeersstromen elkaar niet in de weg zitten. Er zijn werknemers die op de fiets, het openbaar vervoer, de motor of met de auto komen. De auto’s van bezoekers hebben ruimte nodig en je hebt bovendien te maken met de vrachtwagens van leveranciers. Bij het betreden van het voorterrein, met een duidelijke oriëntatie en zicht op de  entree, worden de verkeerstromen daarom direct van elkaar gescheiden.

Diverse functies

Het entreegebouw zelf is veel meer dan een receptie. Er worden diverse andere functies in samengebracht, zodat er op het terrein geen versnippering ontstaat door allerlei aparte bouwdelen. De fietsenstalling voor het personeel is bijvoorbeeld ook onderdeel van de entree. Evenals technische en facilitaire ruimtes, een security-kamer en een IT-ruimte. Deze ruimtes liggen achter de securitygrens en zijn direct verbonden met het MSD-terrein.

Transparant en open

De stevige plint aan de ontvangstzijde van de entree is grotendeels van glas. Wie de lichte, transparante receptieruimte binnenkomt, voelt zich meteen welkom in een op-en-top professionele en tegelijkertijd gastvrije omgeving.

De gevel is opgebouwd uit horizontale lagen, waarbij elke laag een eigen ritme krijgt door een andere, verticale profilering van de wit-stalen gevelbekleding. Hoe dichter je het gebouw nadert, hoe meer dynamiek het krijgt door subtiele, steeds veranderende schaduwen en lichtschakeringen.

Energieneutraal

De vooruitstekende tweede laag vormt een grote luifel, die voor beschaduwing van het receptiegedeelte zorgt. Dat gaat op warme dagen opwarming tegen, terwijl de zon in de winter de receptie juist wel verwarmt. Het gebouw is energieneutraal en heeft zelfs een negatieve CO2-emissie. Dat is onder andere mogelijk gemaakt door twee warmtepompen en zonnepanelen op de fietsenstalling en op de stalling voor scooters en motorfietsen. Verder is de entree ‘all electric’ en dus volledig gasloos.

“Dit gebouw straalt op een heldere, krachtige manier de identiteit van MSD uit. Het is een mooie eerste stap in de verdere vormgeving en ontwikkeling van het terrein.”

Tom Vlemingh
partner/architect

“Dit gebouw straalt op een heldere, krachtige manier de identiteit van MSD uit. Het is een mooie eerste stap in de verdere vormgeving en ontwikkeling van het terrein.”

Projectdata

Locatie
Oss
Programma
Entreegebied met entreegebouw
Omvang
3,6 hectare / 550 m² BVO
Periode
2019 – 2022
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
MSD
Gebruiker
MSD
Team
Tom Vlemingh, Reni Bouwhuis, Wendy van Rosmalen, Nafthaly de Graaf, Bewar Achmed
In samenwerking met
PoelmansReesink, CBRE, Humble Tech, Ulehake