Amphia Vernieuwbouw

Breda

Hergebruik
in uitvoering

Naast het ontwerp voor de in 2019 in gebruik genomen nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis heeft Wiegerinck ook het ontwerp mogen maken voor de vernieuwbouw van het bestaande gebouw. Dit is gebeurd vanuit dezelfde Amphia-ambitie: de geneeskunde en de medische zorg naar een nog hoger plan tillen én een optimale omgeving creëren voor zowel patiënten als personeel.

Gerenoveerde OK voor laagcomplexe, geplande ingrepen

De zes gerenoveerde OK’s hebben elk een eigen opdekruimte

Holding/ recovery

Holding/ recovery

Toegang tot poliklinieken KNO en slaapcentrum

Toegang tot poliklinieken KNO en slaapcentrum

Ontvangst en spreekkamers pijnbehandelcentrum

Afterlounge zelfstandige behandelkamers (ZBK)

Polikliniek KNO: de gang wordt functioneel gebruikt met o.a. werkplekken op de gang en doorgeefkasten

Lounge voor patiënten die komen voor een dermatologische behandeling

Dagbehandelingen

In het bestaande ziekenhuisgebouw wordt ruimte gemaakt voor dagbehandelingen en operaties (orthopedie, KNO, dermatologie, plastische chirurgie e.d.) en alle andere niet-invasieve ingrepen. Dit zijn met name de praktijken voor korte ingrepen de zogenaamde ‘high turnover’ specialismen. Ook de poli’s die bij deze specialismen horen blijven in het bestaande gebouw gehandhaafd maar krijgen een nieuwe ontsluitingsstructuur en worden opgeknapt.

Gerenoveerde OK voor laagcomplexe, geplande ingrepen

Evenwicht bewaren

De renovatie is een combinatie van zwaar verbouwen van bepaalde delen en flink opknappen in andere gedeelten. Een proces waarbij het de kunst is om evenwicht te bewaren. Want je hebt de budgetten en de eisen die leidend zijn, maar ook de wensen en verwachtingen van de mensen die er dagelijks moeten gaan werken en presteren. En die gebruikers zagen sommige zaken uit het nieuwe Amphia ook graag terugkomen in hun gebouw. Kortom, het is zaak om eisen, wensen en verwachtingen zo goed mogelijk bij elkaar te brengen. Anders gezegd: om binnen budget iedereen tevreden te krijgen, in een complex proces.

Voor en na: van voormalig beddenhuis naar hedendaags dagbehandelingsgebied

Ontwerpweken

Bij één van de grootste projecten (het behandelcentrum voor laag complexe behandelingen) zijn we het proces ook hier begonnen met Samen Ontwerpweken, waarbij we samen met specialisten, managers en verpleegkundigen nadachten over hun toekomstige werkplek. Veel vragen kwamen aan bod, zoals: hoe flexibel kunnen we zijn? Kunnen we ook ruimtes en faciliteiten delen met andere praktijken?

Voor en na: de gerenoveerde patiëntenkamers voor een kort verblijf na behandeling op de OK

Eigen signatuur

De vijf ontwerpprincipes uit de nieuwbouw zijn de basis geweest voor het beeldkwaliteitsplan voor de bestaande bouw: daglicht & uitzicht, orientatie & routing zijn er hier twee van. Maar nieuwe concepten als een dagbehandelcentrum vragen ook eigen identiteit en creativiteit binnen de kaders. De eerste ontwerpen zijn daar. Kom je vanuit het nieuwe ziekenhuis het verbouwde gedeelte binnen, dan heeft dat een duidelijke eigen signatuur. Met groen als leidende kleur, naast schakeringen van wit, grijs en blank hout. De oriëntatie is meteen helder. Je slaat één keer linksaf of rechtsaf en in een brede gang, die altijd uitkomt op daglicht, vind je de entree van de afdeling of poli waar je moet zijn. In het behandelcentrum is aandacht voor De lounges, waar patiënten na een ingreep even kunnen bijkomen voor ze weer naar huis gaan.

De eerste zes poliklinieken, het dagbehandelcentrum en het logistieke plein in de kelder zijn inmiddels in gebruik. Het hoge atrium, waar straks bomen en planten groeien, is nog in ontwikkeling.

“Bij de sessies tijdens de Ontwerpweken waren alle specialisten en managers aanwezig. In korte tijd hebben we samen alles in schets kunnen uitwerken. Echt geweldig”

Milee Herweijer
architect/interieurarchitect

“Bij de sessies tijdens de Ontwerpweken waren alle specialisten en managers aanwezig. In korte tijd hebben we samen alles in schets kunnen uitwerken. Echt geweldig”

Projectdata

Locatie
Breda
Programma
Vernieuwbouw ziekenhuis
Omvang
52.000 m² BVO
Periode
2017 – 2021
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Stichting Amphia
Gebruiker
Stichting Amphia
Team
Jarno Nillesen, Milee Herweijer, Rick Bruning, Jasper Pennings, Sven Vos, Heleen Meinsma, Joris Alofs, William Middelbeek, Kim Tolboom, Rik van Kleef, Rogier Penning, Joost van Weerd
Fotografie
William Moore