Amphia Hospital Renovation

Breda, the Netherlands

Making the most of the existing building
Putting the existing building to work

The new, state-of-the-art Amphia Hospital that we designed was completed in 2019. After that, we were selected for another assignment: to make the existing building—which was in use until the day before the transition to the new building—ready for the future. Amphia’s ambition for this building was naturally the same: to take medicine and medical care to an even higher level and to create an optimal environment for both patients and staff.

Renovated operating room for low-complexity, planned procedures

The six renovated operating rooms each have their own preparation area

Holding/recovery

Holding/recovery

Access to ENT outpatient clinics and sleep centre

Access to ENT outpatient clinics and sleep centre

Reception and consultation rooms in the pain treatment centre

Afterlounge for independent treatment rooms

ENT outpatient clinic: the corridor is used efficiently with integrated functions such as workstations and pass boxes

Outpatient care

In the existing hospital building, space will be created for outpatient care and operations (orthopaedics, ENT, dermatology, plastic surgery, etc.) and other non-invasive procedures. These practices, also known as “high turnover” specialisms, mostly involve short-term procedures. The polyclinics in these specialisms will remain in the existing building as well, but they will be renovated and given a new access structure.

Renovated operating room for low-complexity, planned procedures

Maintaining balance

The renovation is a combination of heavy rebuilding of certain parts of the hospital and a substantial refurbishment of others. The art is in maintaining balance. Although the budgets and building requirements are leading factors, there are also the wishes and expectations of those who have to work and perform in the building on a daily basis to consider. And these users wanted to see certain elements of the new Amphia reflected in their building as well. In short, the goal was to combine the requirements, wishes and expectations in the best way possible—in other words, to please everyone while carrying out a complex process and remaining within budget.

Before and after: from former bed ward to contemporary day treatment area

Design Weeks

With one of the largest projects, the surgery centre, we started the process with Samen Ontwerp Weken (or Designing Together Weeks). During this period, we met with specialists, managers and nurses to discuss their future workplace. Many questions were brought to the table, such as: How flexible can we be? Can we also share spaces and facilities with other practices?

Before and after: the renovated patient rooms for short stays following OR procedure

Personal signature

The five design principles from the new building formed the basis for the image quality plan for the existing building. Two of these principles were daylight & view and orientation & routing. But new concepts, such as the one-day outpatient centre, demanded their own identity as well, which called for creativity within the given frameworks. The initial designs were already there. When you leave the new hospital and enter the renovated building, you’ll notice that it has its own signature. Green is the leading colour, along with shades of white, grey and natural wood. The orientation is immediately clear. With one turn to the left or right, you’ll find yourself in a wide corridor, always with daylight at the end, that will take you to the department or clinic where you need to be. In the surgery centre, special attention has been paid to the lounges, where patients can rest after an operation before returning home.

The first two clinics are now complete (2020), and several others are nearing completion. The surgery centre will open in 2021. The high atrium, which will include live plants and trees, is currently in the design phase.

“All the specialists and managers joined us for the Design Weeks. In a short period of time, we were able to sketch out the whole plan together. It was fantastic!”

Milee Herweijer
Architect and Interior Architect

“All the specialists and managers joined us for the Design Weeks. In a short period of time, we were able to sketch out the whole plan together. It was fantastic!”

Project data

Location
Breda, the Netherlands
Functie
Hospital renovation
Size
52,000 m² GFA
Period
2017 – 2021
Status
In process
Client
Stichting Amphia
User
Stichting Amphia
Team
Jarno Nillesen, Milee Herweijer, Rick Bruning, Jasper Pennings, Sven Vos, Heleen Meinsma, Joris Alofs, William Middelbeek, Kim Tolboom, Rik van Kleef, Rogier Penning, Joost van Weerd
Photography
William Moore