Amphia

Breda

Geavanceerde zorg,
klaar voor de toekomst

Toen wij deze opdracht kregen – een grondige renovatie van het bestaande gebouw en een nieuw te bouwen state-of-the-art ziekenhuis – had het Amphia Ziekenhuis alle processen eerst zorgvuldig tegen het licht gehouden. De ambitie was duidelijk: de geneeskunde en de medische zorg naar een nog hoger plan tillen én een optimale omgeving creëren voor zowel patiënten als personeel. Dat betekende onder meer dat de zorg werd georganiseerd rondom de Amphia-speerpunten oncologie, vrouw–moeder–kind en hart- & vaatziekten.

Receptie bij hoofdentree

Receptie bij hoofdentree

Twee bouwdelen met poliklinieken en verpleegkamers

Ambulancepost

Entree spoedeisende hulp en huisartsenpost

Twee van de vier gebouwdelen, met links het interventiecentrum

Centrale corridor

Restaurant in de centrale corridor

Ontvangstruimte

Ontvangstruimte

Ontvangstruimte kinderafdeling

Omkleedruimte kinderafdeling

Behandelkamer met zicht op patio

Individuele zitplek met uitzicht op buitenruimte

Ontvangstruimte op de verpleegafdeling

Liftenplein

Venster op een van de patio's

Specifiek én flexibel

De verschillende ziektebeelden, werkprocessen en efficiency waren het vertrekpunt. Voor ons als architecten was toen de vraag: hoe kunnen we dit mogelijk maken zonder dat daardoor de flexibiliteit in het geding komt. Kortom, hoe kan alles ruimtelijk ingericht worden op de toekomst? Hoe kan Amphia altijd klaar zijn voor groei én voor krimp? Want de ligduur van patiënten zal bijvoorbeeld steeds korter worden, terwijl het aantal poliklinische behandelingen waarschijnlijk verder zal toenemen.

Situatietekening

Nieuw concept

Uiteindelijk hebben we een nieuw, wendbaar ziekenhuisconcept ontwikkeld: geen klassiek monolitisch ziekenhuisgebouw, waarin alle afdelingen zitten ingekapseld, maar vier los ogende bouwdelen die je flexibel kunt gebruiken en ontwikkelen. Het geheel wordt verbonden door de centrale corridor en entree.

Er is een scheiding aangebracht tussen ‘low tech’ en ‘hi-tech’ zorg. De zogenaamde ‘hot floor’ (IC, CCU, OK’s en interventies) werd ondergebracht in één gebouw, zodat er geen andere werkprocessen doorheen lopen. De speerpunten vrouw–moeder–kind, oncologie en hart- & vaatziekten zijn ondergebracht in de drie aanpalende gebouwdelen. In elk bouwdeel is er een verticale clustering binnen de ziektebeelden, waarbij de verpleegkamers direct boven de poliklinieken zijn gelegen.

Een van de twee hybride OK's

Reguliere OK

Corridor in OK-complex

Zicht op corridor buiten het OK-complex

Corridor naar verkoeverruimte

IC afdeling

IC beddenkamers

IC afdeling

Logistieke gang onder de centrale corridor

Logistieke gang onder de centrale corridor

Privacy voor patiënten

Elk van de vier bouwdelen heeft een binnentuin. Prettig voor patiënten op de verpleegafdeling om op uit te kijken, vanuit hun éénpersoonskamer waar ze alle privacy hebben. Prettig ook voor de zorgmedewerkers die daardoor overal in het gebouw het dagritme ervaren. Alle (sub)afdelingen binnen het gebouw zijn in een carré aan elkaar gekoppeld, functies lopen in elkaar over en er zijn geen doodlopende gebouwdelen. Dat zorgt voor een vanzelfsprekende routing door het ziekenhuis.

De belangrijkste ambities zijn zeker gerealiseerd: het Amphia Ziekenhuis kan nu zeer geavanceerde zorg bieden én optimaal inspelen op de snelle medische ontwikkelingen. Waarbij de patiënt altijd centraal staat.

“Een ziekenhuis is een menselijke machine. Ons lichaam is opgebouwd uit botten, bloedvaten, pezen en aders, maar je ziet alleen de zachte huid. Zo moet een ziekenhuis voelen: als een zachte huid, die alle cruciale en hyperefficiënte zorgprocessen en facilitaire stromen mooi en liefdevol bedekt.”

Jarno Nillesen
partner/architect

“Een ziekenhuis is een menselijke machine. Ons lichaam is opgebouwd uit botten, bloedvaten, pezen en aders, maar je ziet alleen de zachte huid. Zo moet een ziekenhuis voelen: als een zachte huid, die alle cruciale en hyperefficiënte zorgprocessen en facilitaire stromen mooi en liefdevol bedekt.”

Projectdata

Locatie
Breda
Programma
Nieuwbouw Topklinisch Ziekenhuis
Omvang
79.300 m² BVO
Periode
2011 – 2019
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Stichting Amphia
Gebruiker
Stichting Amphia
Team
Jarno Nillesen, Geert Jan van de Rakt, Heleen Meinsma, Paul Numan, William Middelbeek, Frans Frederiks, Reinier Blankenvoort, Jordy Graafland, Taecke Halma, Jan de Jonge, Mike Heemrood, Stefan Opitz, Pauline Rozenbaum, Dion Sparnaaij
In samenwerking met
ABT, Bosch Slabbers, Deerns, OTH, Ptg advies
Fotografie
William Moore