Tergooi Care Clinic

Hilversum, the Netherlands

Everything
in balance

At Tergooi in Hilversum, all clinical facilities come together in the wooded De Monnikenberg care park. Wiegerinck already designed Tergooi’s hospital building, ambulance station, and parking garage, and now we are designing the care clinic as well. This facility will house a number of outpatient clinics, such as plastic surgery and dermatology, as well as first-line diagnostic studios, including radiology. The building, which does not have a definitive name yet, will also offer the necessary office space for staff and management.

Walking route to the care clinic

Building as guest

Tergooi’s care clinic has three floors and is located on the south side of the wooded site, which has a dominant park landscape. ‘The building is a guest in the landscape’ was the motto for the Monnikenberg Master Plan, and this guiding principle has once again led to a clear building that relates to the surrounding nature in a balanced and peaceful way.

Slate facade with wood plinth

Harmony

As you approach the building, you get the feeling that it has no clear front or back. All sides feel equal. The plinth is transparent, and the windows on the first floor are separated by wooden slats and topped by a horizontal, sun-protected awning that runs around the building. The facade is covered with slate that glistens in beautiful, natural shades. All in all, the facade forms a harmonious, soft echo of the surrounding forest. Tergooi’s care clinic stands confidently but modestly in the landscape, while also forming a seamless connection with the surrounding buildings.

Entrance with reception area, reception desk and coffee corner

Reception

Coffee corner

Central reception area on the first floor

Straight to the heart

The entrance to the building is strikingly unobtrusive, largely due to the larger windows directly above it. You walk in and immediately find yourself in the heart of the building. In the entrance hall, your eye is drawn up to the two-story atrium, with the reception desk and coffee corner below it. To the left and right are the elevators and the entrance doors to the various outpatient departments. No matter which department you are headed to, the walking routes are always short and you never have to make more than one turn.

Outpatient clinic reception area

Outpatient clinic reception area with view of reception desk

Departmental reception desk with reception area

Consultation and examination room

Staff area on the office floor

Open work area on the office floor with view of the active work zone

Semi-open workspaces in the active work zone on the office floor

Walking into the light

The outpatient clinics are located on both the first and second floors. All corridors offer a view of the surrounding forest at both ends. Whichever way you walk, you walk into the light. The consultation and examination rooms are on the outside of the building and offer daylight as well. In the middle of the building are the treatment rooms and an OR for cataract surgeries and other minor procedures. Offices are located on the third floor around a patio.

“Tergooi’s care clinic combines compactness with a clear spaciousness that connects with nature and contributes to human well-being.”

Jörn-Ole Stellmann
Partner / Architect

“Tergooi’s care clinic combines compactness with a clear spaciousness that connects with nature and contributes to human well-being.”

Project data

Location
Hilversum, the Netherlands
Functie
Outpatient clinics and offices for staff
Size
6,700 m² GFA
Period
2019 – 2023
Status
Design phase
Client
Tergooi
User
Tergooi
Team
Jörn-Ole Stellmann, Jasper Vrugte, Gert van Rijssen, André Teunissen, Wendy van Rosmalen, Abel Brouwer, Milee Herweijer, Stephanie Klein Holkenborg, Maya van der Lande, Joris Alofs
In collaboration with
Dura Vermeer, Royal HaskoningDHV, Deerns, ABT