Den Ooiman

Doetinchem, the Netherlands

Openness and security
in balance

Sensire, the largest care organization in the Achterhoek region, is creating a new residential care facility at its Den Ooiman location in Doetinchem. The organisation wants to move towards small-scale residential units offering 24/7 care, including somatic and specialised psychogeriatric care. At the same time, it also wants to encourage as much contact with society as possible, where this is possible and appropriate.

Together with Sensire, we researched the possibilities for replacing the new building on site. By reducing the scale and removing the existing building, we can create space and do justice to the location’s qualities. This not only serves the residents, but also the neighbours and passers-by.

Master plan

Our master plan has three phases. In the first phase, two new identical residential care buildings will be built by Sensire, each containing 32 care studios. They will be located on either side of the current building, which will remain in use until the planned new building is complete. In a second phase, after the old building is gone, new units for regular starters and other forms of senior housing will be constructed in the empty space.

First phase

Second phase

Courtyards for security

The two residential care buildings will be part of an open, accessible neighborhood where the rural green environment is tangible, encounters are central, and connection with the surrounding residential area is evident.

At the same time, the clients—most of whom are vulnerable, elderly people—need a protected and secure environment. The bent shape of the buildings creates an in-between space/outdoor space that offers plenty of security.

Connection with the surroundings

The new care buildings fit in well with the surrounding residential environment. For example, they include elements that can be found on nearby structures, such as low gutters, alternating roof directions, roof lights and materialization.

The two-story building appears less voluminous than it is thanks to the slanted roofs that extend to a low gutter line. There are large, high windows on the second floor, which offer ample natural light and create beautiful bay windows. The two care studio wings come together in the middle, forming a “bend”, which has three-floors and a rotated roof. There you will find the entrance, space for visitors and family, and offices and consultation rooms for care staff.

 

“We see an inclusive neighborhood emerging. A true asset for Doetinchem, where care and private living come together.”

Reni Bouwhuis
Architect

“We see an inclusive neighborhood emerging. A true asset for Doetinchem, where care and private living come together.”

Project data

Location
Doetinchem, the Netherlands
Functie
64 studios for somatic and psychogeriatric care
Size
5,300 m² GFA
Period
2019 – 2023
Status
Design phase
Client
Sensire
User
Sensire
Team
Jarno Nillesen, Reni Bouwhuis, Wendy van Rosmalen, Joris Alofs, Tom Vlemingh, Rogier Penning
In collaboration with
Linssen, Archimedes, Nico Wissing