Wooncomplex Pleyade

Elst (Gld)

Hoogwaardige zorg,
het gevoel van thuis

Een veilig en vertrouwd thuis voor ouderen in Elst, met autonomie en eigen regie als sleutelwoorden. Dat was – kort gezegd – de opdracht die zorgaanbieder Pleyade ons gaf. Bij elke fase in het ontwerp, elke stap die we samen met Pleyade maakten, vroegen we ons simpelweg af: heb je dit thuis ook? Zo werd dit wooncomplex geen gewoon verzorgingstehuis, maar een waardige, warme omgeving voor oudere mensen die altijd over zorg moeten kunnen beschikken.

Op grotere schaal gezien is wooncomplex mooi ingepast in het stedenbouwkundige plan. Het geheel voegt zich vanzelfsprekend in het centrum van Elst. En de opdeling van de bouweenheden zorgt voor kloppende verhoudingen. De gemeenschappelijke terrassen zijn bovendien zo gekozen dat er maximale interactie is tussen de buurt en de bewoners van het gebouw.

 

Voorgevel

Achtergevel

Niet medisch

Je kunt Pleyade Elst omschrijven als een vertrouwde omgeving die bestaat uit 36 zelfstandige ‘huisjes’, waar 24 uur per dag zorgpersoneel aanwezig is. Elke bewoner heeft z’n eigen voordeur, met daarachter een complete eigen woning en bovendien een eigen tuintje of balkon. Nergens in het gebouw voelt de omgeving als ‘medisch’, nergens heb je het idee dat je in een zorgomgeving bent. In de gangen en de woningen kom je geen douchestoelen, brancards, til-liften of rolstoelen tegen, tenzij die op dat moment nodig zijn. En het zorgpersoneel heeft geen apart kantoor of werkplek, maar gebruikt de gemeenschappelijke huiskamers.

Gezelschap en gezelligheid

De bewoner die zijn of haar woning uitkomt, komt haast vanzelf in een grote, gemeenschappelijk woonkamer terecht. Daar vinden ze een fijne zitplek, gezelschap, boeken en spelletjes. Op de begane grond, bij de hoofdentree, ligt een grote woonkamer met keuken waar het levendig en gezellig is en waar bewoners zicht hebben op iedereen die in en uit gaat. Het hele gebouw heeft overigens verdiepingshoge ramen, zodat iedere bewoner maximaal uitzicht heeft.

Autonomie geaccentueerd

Zonder dat extra budget nodig was is het ook nog gelukt om de verschillende woningen er van buiten verschillend uit te laten zien. Dat gevoel van autonomie en eigenheid hebben we op een abstracte, subtiele manier gerealiseerd: met diepte verschillen in het metselwerk en in de gevel zelf, een wisselende raamverdeling en diverse kleurnuances in de gevel.

“In nauwe samenwerking met Pleyade hebben we een aangename plek gecreëerd waar ik zelf zou willen wonen als ik ouder ben en zorg nodig heb. De associatie met het traditionele verpleeghuis is hier volledig verdwenen.”

Martijn van Bentum
associate partner/architect

“In nauwe samenwerking met Pleyade hebben we een aangename plek gecreëerd waar ik zelf zou willen wonen als ik ouder ben en zorg nodig heb. De associatie met het traditionele verpleeghuis is hier volledig verdwenen.”

Projectdata

Locatie
Elst (Gld)
Programma
36 appartementen met zorgfunctie en parkeergarage
Omvang
3.000 m² BVO
Periode
2016 – 2020
Status
in uitvoering
Opdrachtgever
Pleyade
Gebruiker
Pleyade
Team
Koen Arts, Martijn van Bentum, Maarten de Werk, Joris Alofs, Kirsten van Zeijl, Rogier Pennings, Inge Geurts, Joost van Weerd, Dennis Roijen, Nafthaly de Graaf, Stephanie Klein Holkenborg
In samenwerking met
Archimedes, Valstar Simonis, Willems Technisch Advies