Wooncomplex Pleyade

Elst (Gld)

Hoogwaardige zorg,
het gevoel van thuis

Een veilig en vertrouwd thuis voor ouderen in Elst, met autonomie en eigen regie als sleutelwoorden. Dat was – kort gezegd – de opdracht die zorgaanbieder Pleyade ons gaf. Wij waren verantwoordelijk voor het hele traject, van het basisontwerp tot de barkrukken bij het kookeiland. Bij elke stap die we samen met Pleyade maakten vroegen we ons simpelweg af: heb je dit thuis ook? Zo werd dit wooncomplex geen gewoon verzorgingstehuis, maar een waardige, warme omgeving voor oudere mensen die altijd over zorg moeten kunnen beschikken.

 

 

 

Voorgevel

Achtergevel

Niet medisch

Pleyade Elst is een vertrouwde omgeving die bestaat uit 36 zelfstandige ‘huisjes’, waar 24 uur per dag zorgpersoneel aanwezig is. Elke bewoner heeft z’n eigen voordeur, met daarachter een eigen woning en bovendien een eigen tuintje of balkon. Nergens in het gebouw voelt de omgeving als ‘medisch’, nergens heb je het idee dat je in een zorgomgeving bent. In de gangen en de woningen kom je geen douchestoelen, til-liften of rolstoelen tegen, tenzij die op dat moment nodig zijn. Het zorgpersoneel heeft geen apart kantoor of werkplek, maar gebruikt de gemeenschappelijke huiskamers.

Ontmoeten

Ontmoeten is het kernwoord bij Pleyade. Bewoners die hun woning verlaten, komen haast vanzelf in een uitnodigende loungeruimte of woonkamer terecht. Deze ruimtes worden bij de brede gang getrokken, doordat de vloeren en de plafonds de gang insteken. Hier geen pvc-vloeren, maar eikenhout in de woonkamers en loungeruimtes en keramische tegels in de gangen. Wel systeemplafonds, uit praktische overwegingen, maar dan met vrijwel onzichtbare naden.

Zicht, licht en gezelligheid

Rondom de hoofdentree is alles licht en transparant. Zelfs de glazen trapafscheiding zijn doorzichtig. Vanuit de grote woonkamer beneden heeft iedereen zicht op de entree en vice versa. Dat geeft meteen contact en nabijheid. De woonkamer heeft een kookeiland in het midden, iets wat je nooit ziet in dit soort zorgomgevingen en waar ook het personeel erg blij mee is. Zij kunnen er met hun laptop aan werken, terwijl aan de andere een bewoner de uien snijdt voor het diner. Gezelligheid, interactie en sfeer zijn kenmerkend voor Pleyade.

Autonomie geaccentueerd

Zonder dat extra budget nodig was is het ook nog gelukt om de verschillende woningen er van buiten verschillend uit te laten zien. Dat gevoel van autonomie en eigenheid hebben we op een abstracte, subtiele manier gerealiseerd: met diepte verschillen in het metselwerk en in de gevel zelf, een wisselende raamverdeling en diverse kleurnuances in de gevel.

“In nauwe samenwerking met Pleyade hebben we een aangename plek gecreëerd waar ik zelf zou willen wonen als ik ouder ben en zorg nodig heb. De associatie met het traditionele verpleeghuis is hier volledig verdwenen.”

Martijn van Bentum
partner/architect

“In nauwe samenwerking met Pleyade hebben we een aangename plek gecreëerd waar ik zelf zou willen wonen als ik ouder ben en zorg nodig heb. De associatie met het traditionele verpleeghuis is hier volledig verdwenen.”

Projectdata

Locatie
Elst (Gld)
Programma
36 appartementen met zorgfunctie en parkeergarage
Omvang
3.000 m² BVO
Periode
2016 – 2020
Status
in uitvoering
Opdrachtgever
Pleyade
Gebruiker
Pleyade
Team
Koen Arts, Martijn van Bentum, Maarten de Werk, Joris Alofs, Kirsten van Zeijl, Rogier Pennings, Inge Geurts, Joost van Weerd, Dennis Roijen, Nafthaly de Graaf, Stephanie Klein Holkenborg
In samenwerking met
Archimedes, Valstar Simonis, Willems Technisch Advies