Pleyade Residential Complex

Elst, the Netherlands

High-quality care,
the feeling of home

A safe, familiar home for the elderly, with autonomy and personal direction as key words—that was Pleyade’s assignment in a nutshell. Throughout every phase in the design, with every step we took together with the care provider, we asked ourselves a simple question: Do you have this at home too? As a result, we were able to create a residential complex that is not a typical care home but a dignified, warm environment for elderly people in need of care.

 

Not medical

Pleyade Elst can be described as a familiar environment with 36 independent “cottages”, where care personnel are present 24 hours a day. All residents have their own front door, which opens to their personal living quarters with a private garden or balcony. Nothing about the environment feels “medical”; nowhere does it feel like a traditional care home. You won’t encounter any shower chairs, stretchers, lifts or wheelchairs in the rooms or corridors—unless, of course, they are being used. And the care staff don’t work in a separate office or workplace; they make use of the communal living rooms.

A place to meet

Meeting is the key word at Pleyade. Residents who leave their home almost automatically end up in an inviting lounge or living room. These spaces are connected to the wide corridor by the floors and ceilings, which protrude into it. There are no PVC floors, rather oak is used in the living rooms and lounge areas, and ceramic tiles are used the corridors. For practical reasons, there is a suspended ceiling, but one with virtually invisible seams.

Visibility, light and cosiness

Around the main entrance, everything is light and transparent. Even the glass stairwell is transparent. From the large living room downstairs, everyone has a view of the entrance and vice versa. This immediately gives the feeling of contact and proximity. The living room has a kitchen island in the middle, something you rarely see in this kind of care environment and which the staff is also very happy with. They can sit at it with their laptop while one of the residents chops onions for dinner. Cosiness, interaction and a warm atmosphere are characteristic of Pleyade.

Accentuated autonomy

Without needing any extra budget, we were able to make the residences look different from the outside, creating a sense of autonomy and individuality. This was achieved in abstract and subtle ways, for example, with depth differences in the brickwork and the façade itself, varying window distributions, and nuances in colour in the façade.

“In close cooperation with Pleyade, we have created a very pleasant environment. I wouldn’t mind living here myself when I’m older and in need of care. The idea of the traditional nursing home has completely disappeared here.”

Martijn van Bentum
Associate Partner / Architect

“In close cooperation with Pleyade, we have created a very pleasant environment. I wouldn’t mind living here myself when I’m older and in need of care. The idea of the traditional nursing home has completely disappeared here.”

Project data

Location
Elst (Gld), the Netherlands
Functie
36 apartments with care function and parking garage
Size
3,000 m² GFA
Period
2016 – 2020
Status
In progress
Client
Pleyade
User
Pleyade
Team
Koen Arts, Martijn van Bentum, Maarten de Werk, Joris Alofs, Kirsten van Zeijl, Rogier Pennings, Inge Geurts, Joost van Weerd, Dennis Roijen, Nafthaly de Graaf, Stephanie Klein Holkenborg
In collaboration with
Archimedes, Valstar Simonis, Willems Technisch Advies