Spaarne Gasthuis Hoofddorp

Hoofddorp

Integratie van het
polderlandschap

Het Spaarne Ziekenhuis ligt aan de rand van Hoofddorp. De verkaveling en de uitgestrektheid van het polderlandschap in de Haarlemermeer vormen de basis van het stedenbouwkundige en architectonische concept van het Spaarne Ziekenhuis.

Twee gebouwdelen

In het structuurontwerp van het ziekenhuis is de keuze gemaakt om de zogenaamde harde medisch-technische functies en de minder harde functies, zoals klinische en poliklinische functies, te scheiden, waardoor twee gebouwenmassa’s ontstaan die gescheiden worden door een karakteristieke poldersloot.

Flexibititeit

De klinische functies zijn boven op de poliklinische functies geplaatst in een zoveel mogelijk gelijke gebouwstructuur met een uniform kolomraster. Bij een eventuele beddenreductie kunnen delen van de kliniek vrij gemakkelijk worden omgezet naar poliklinische functies.

Parkeergarage

Hiernaast heeft Wiegerinck ook de meerlaagse parkeergarage naast het ziekenhuis ontworpen. Het gebouw biedt plaats aan 690 auto’s en is ingericht op de specifieke wensen van ziekenhuisbezoekers. Naast de brede en mindervalide parkeerplaatsen zijn er rolstoelen en speciale betaalautomaten op rolstoelhoogte beschikbaar. In de garage zijn de in- en uitrit van elkaar gescheiden en het verkeer rijdt in één richting.

Projectdata

Locatie
Hoofddorp
Programma
Nieuwbouw algemeen ziekenhuis en parkeergarage
Omvang
59.000 m² BVO (parkeergarage: 16.500 m² BVO)
Periode
1996 – 2004
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Spaarne Gasthuis
Gebruiker
Spaarne Gasthuis
Team
Hans Beekhoven, Geert Jan van de Rakt, Alfons van den Berg, Kees Janssen
In samenwerking met
Aronsohn, Deerns
Fotografie
Norbert van Onna