Q-Lab Teekanne

Düsseldorf, Duitsland

Een hi-tech lab
als visitekaartje

Teekanne is een ijzersterk, niet meer weg te denken merk en wordt beschouwd als de uitvinder van het theezakje. Het bedrijf is een grote speler in de Duitse en Europese voedingsindustrie Als je voor zo’n partij een nieuw innovatief laboratorium mag ontwerpen is dat zonder meer een prestigieuze opdracht.

Uitgebreide studies

Teekanne is een van de grootste theeproducenten in Duitsland. Kwaliteit is alles en continue kwaliteitscontrole van de thee(bladeren) is van het allergrootste belang. Renovatie van het huidige lab bleek geen optie te zijn, vanwege de oude bouwstructuur van het pand. Daarom hebben wij eerst een aantal uitgebreide studies gedaan naar mogelijke alternatieven. We onderzochten zowel mogelijke nieuwbouw als de renovatie van bestaande gebouwen op campus van Teekanne.

Op basis van onze studies heeft Teekanne uiteindelijk een weloverwogen besluit kunnen nemen om het nieuwe lab te realiseren in een bestaand gebouw op de campus, dichtbij de productie.

Stevige eisen

In het kwaliteitslab vinden verschillende processen plaats, zoals voorbereiding van samples, analyse en de nabereiding van thee. Het lab kwam tot stand in nauwe samenwerking met de technici van Teekanne, waarbij er diverse uitdagingen en eisen waren. Het lab moest efficiënt en makkelijk uit te breiden zijn. Maar ook nog eens zeer representatief, want klanten en bezoekers aan het hoofdkantoor worden er vaak rondgeleid.

Rust en vertrouwen

Om alle techniek te kunnen onderbrengen was er nieuwe installatieruimte nodig op het dak. Voor binnen kozen we een stramien dat maximale flexibiliteit geeft en dus eenvoudige ruimtelijke aanpassingen garandeert. Het rustige, zeer professionele corporate interieur heeft veel glas, wat transparantie en vertrouwen uitstraalt.

“Het werken met deze zeer professionele en kritische opdrachtgever was erg prettig. Het resultaat is een hi-tech lab met een kalme corporate uitstraling.”

Jörn-Ole Stellmann
partner/architect

“Het werken met deze zeer professionele en kritische opdrachtgever was erg prettig. Het resultaat is een hi-tech lab met een kalme corporate uitstraling.”

Projectdata

Locatie
Düsseldorf, Duitsland
Programma
Kwaliteitslab
Omvang
850 m² BVO
Periode
2018 – 2022
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Teekanne
Gebruiker
Teekanne
Team
Jörn-Ole Stellmann, Joost de Jong, Sven Vos
In samenwerking met
Projekt², HW-Ingenieure, WSK Ingenieure
Fotografie
William Moore