Onderzoeks­gebouw Helix

Wageningen

Acht vakgroepen
met elkaar verbinden

Disciplines, vakgroepen, onderzoeksteams, specialismen – in afzondering kunnen ze niet floreren. Er is ruimte nodig voor kruisbestuiving, interdisciplinair contact, spontane gesprekken, onverwachte ontmoetingen. Mensen en omgeving met elkaar verbinden is wat wij het liefste doen, dus waren we blij met de opdracht van de Universiteit Wageningen: een nieuw onderwijs- en onderzoeksgebouw voor de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG), dat onderdak moest bieden aan acht verschillende leerstoelgroepen.

 

Helder, pragmatisch

De Universiteit van Wageningen is de snelst groeiende universiteit van Nederland. Ons ‘speelveld’ was de nieuwe campus, die onderdeel is van masterplan De Borne. Voor het gebouw was er beperkte oppervlakte beschikbaar en een onwrikbaar budget waarbinnen het allemaal moest gebeuren. Dus kwamen we met een helder verhaal en een heldere aanpak.

Verbindende helixstructuur

Het nieuwe gebouw ontleent de naam ‘Helix’ aan de helixstructuur van ons DNA. De verbindende en tegelijkertijd ruimtelijke helixvorm voel je direct als je het gebouw binnen gaat. Er zijn vier hoge atria, op verschillende niveaus, die om een centrale kern heen draaien en die veel daglicht krijgen. In de atria bevinden zich uitnodigende ontmoetings- en vergaderruimtes maar je kunt er ook gewoon even pauzeren of een praatje maken. Het zijn prettige, lichte en verbindende ruimtes, met daaromheen op elk niveau de laboratoria en (kantoor)werkplekken van een of meer vakgroepen.

“Ook als je pragmatische keuzes moet maken en het budget heel strak is kun je interessante, verbindende ruimtelijkheid creëren. Helix is hier een geslaagd voorbeeld van.”

Tom Vlemingh
partner/architect

“Ook als je pragmatische keuzes moet maken en het budget heel strak is kun je interessante, verbindende ruimtelijkheid creëren. Helix is hier een geslaagd voorbeeld van.”

Projectdata

Locatie
Wageningen
Programma
Onderzoeksgebouw met kantoren en laboratoria
Omvang
15.100 m² BVO
Periode
2011 – 2015
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Wageningen University & Research
Gebruiker
Agrotechnology & Food Sciences Group
Team
Tom Vlemingh, Frank Pörtzgen, Martijn Akkerman, Joris Alofs, Frans Frederiks, Joost de Jong, Arthur Klijn, Arend van Maanen, Roy Pype, Karin Wennink
In samenwerking met
ABT, Arup, Ex Interiors, Poelman Reesink
Duurzaam­heids­label
Greencalc
Fotografie
Kim Zwarts / Peter de Ruig