OK-complex Ziekenhuis St Jansdal

Harderwijk

Nieuwbouw die alles
beter samenbrengt

Het oorspronkelijke, door ons ontworpen gebouw van Ziekenhuis St Jansdal dateert uit 1989. In 2011 zijn we gaan nadenken over een masterplan om het gehele ziekenhuis over een periode van een aantal jaren te renoveren en waar nodig uit te breiden. Nieuwe inzichten, veranderingen in de regelgeving en het zorglandschap en fluctuerende budgetten maakten dat het uiteindelijke masterplan pas in 2018 definitief kon worden vastgesteld. Duidelijk was dat de vernieuwing van het OK-complex niet kon wachten.

Kosten drukken en faseren

Om interimkosten te voorkomen zochten we naar een mogelijkheid voor (gedeeltelijke) nieuwbouw, zodat we andere gebieden gefaseerd konden renoveren. De OK-nieuwbouw hebben we kunnen situeren op het dak van de bestaande SEH/HAP, waardoor deze goed aansloot op de bestaande OK-afdeling. We hebben hier zes nieuwe OK’s gebouwd die in verbinding stonden met de bestaande holding/verkoever. Daardoor konden ze meteen ingezet worden, terwijl wij op de plek van de oude OK’s een nieuwe holding/verkoever realiseerden.

State-of-the-art

Aan een gang die uitloopt op een groot raam liggen zes operatiekamers, waarvan één hybride, met het oog op het steeds vaker gelijktijdig plaatsvinden van operatie en beeldvorming. In alle OK’s komt prettig, diffuus daglicht binnen dankzij royale ramen een geperforeerde aluminium gevelbekleding.

Alles past perfect

Het eindresultaat is een complete, goed functionerende hotfloor met efficiëntere werkprocessen. De OK’s liggen direct boven de SEH en de OK-afdeling zal in de toekomst ook verbonden worden met de poliklinische operatiekamer (POK). Kortom, het meer dan 30 jaar oude Ziekenhuis biedt nog altijd ruimte voor het optimaliseren van de zorg en het vergroten van het werkplezier.

“De keus voor nieuwbouw van het OK-complex heeft de werkprocessen en pure functionaliteit sterk verbeterd.”

projectmanager

“De keus voor nieuwbouw van het OK-complex heeft de werkprocessen en pure functionaliteit sterk verbeterd.”

Projectdata

Locatie
Harderwijk
Programma
6 OK’s waarvan 1 hybride, holding/recovery en CSA
Omvang
2.635 m² BVO
Periode
2013 – 2017
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Ziekenhuis St Jansdal
Gebruiker
Ziekenhuis St Jansdal
Team
Frank Pörtzgen, Bastiaan Buurman, Inge Geurts, William Middelbeek, Joris Alofs
In samenwerking met
Royal HaskoningDHV, ABT, OKCN
Fotografie
Kim Zwarts