Hendrix Genetics is een wereldwijd leidende onderneming op het gebied van diergenetica met ruim 3.400 medewerkers en kiest niet voor een groot, glimmend hoofdkantoor in Parijs, Londen of op de Amsterdamse Zuidas. Het bedrijf blijft stevig geworteld in de Brabantse bodem en koestert z’n heritage van eenvoud en no-nonsense.
Tot voor kort werd het hoofdkantoor gevormd door de iconische Boxmeerse villa ‘De Korver’ en een verzameling tot kantoor verbouwde woonhuizen. Maar het paste allemaal echt niet meer voor het succesvolle bedrijf. Door de sterke groei waren meer werkplekken nodig en bovendien werkten de verschillende afdelingen te veel gescheiden van elkaar. Het nieuwe hoofdkantoor moest onderling contact stimuleren en een prettige werkomgeving kunnen bieden aan 80 tot 100 medewerkers.
Als uitgangspunt voor het nieuwe gebouw, dat wij samen met Studio id+ ontwierpen, kozen wij het erf. Het erf als traditionele ontmoetingsplek, als eerbetoon aan de Boxmeerse roots en de kippenboeren die van oorsprong door het bedrijf werden bediend. Het erf vormt een campus-achtige binnenplaats rondom het gebouw, dat uiterlijk gebaseerd is op de archetypische schuren zoals je die in de omgeving vindt. Het heeft een duurzame houten draagconstructie en aan de buitenkant ambachtelijk stucwerk. Kortom, een eigentijds maar toch herkenbaar ontwerp dat goed past bij nuchtere, hardwerkende Brabanders.
Wie binnenkomt, voelt zich welkom in het lichte atrium. Met als blikvanger en verbinder de grote blauwe tribunetrap. Die fungeert als centrale zit- en presentatieplek en zorgt voor de visuele verbinding met de ruimtes op de begane grond en de eerste verdieping. De kern van het gebouw kun je eigenlijk zien als een groot meubel, met daaromheen vrije ruimte voor overleg en ontmoeting.
In de kantoorzones ligt tapijt gemaakt van gerecyclede garens, terwijl de gangen een milieuvriendelijke kurkgietvloer hebben. Het interieur is door de duurzame en onbewerkte materialen, de overvloed aan daglicht en de doorzichten vooral een ‘eerlijk’ interieur. Zonnepanelen op het zadeldak voorzien in het grootste deel van de energiebehoefte. Houten lamellen voor de puien geven het gebouw een zachte uitstraling en dragen bij aan de lichtwering.