Entreegebouw Maastricht UMC+

Maastricht

Een hart gedragen
door hout

Tussen nu en 2040 gaat het Maastricht UMC+  haar vastgoed grootschalig renoveren. De eerste, cruciale fase in het strategische vastgoedplan is het nieuw te bouwen Entreegebouw. Praktisch gezien is het gebouw nodig om nieuwe kantoorruimte en stafafdelingen te creëren, zodat in andere delen van het bestaande ziekenhuis de renovatie kan starten. Maar het moet vooral een gastvrije entree zijn voor de patiënten, bezoekers en medewerkers die vanuit de parkeergarage binnenkomen – zo’n 70% van alle mensen die dagelijks in- en uitgaan.

Entreegebouw gezien vanuit het zuiden met links de ingang van de vallei en rechts met de uitrit van de parkeergarage

Gastvrij hart

Het Entreegebouw is het nieuwe hart van het MUMC+, de plek waar bezoekers en patiënten vanuit de parkeergarage écht binnenkomen. Hier is voldoende ruimte om te wachten. Er zijn gastvrouwen en -heren die je informatie verschaffen, je pakt een kop koffie en geniet van het groen. Van hieruit beweeg je via de nieuwe loopbrug naar het ziekenhuis. Of bezoek je de zorgboulevard, waar je diverse commerciële zorgdiensten vindt.

Het entreegebouw met verbindende loopbrug en daktuin

Gescheiden stromen

Vanzelfsprekend voegt het Entreegebouw zich fraai in het bestaande gebouwenensemble van het MUMC+. En het heeft nog een andere, essentiële functie: het scheiden van verkeersstromen, zodat bezoekers/patiënten, medewerkers en goederen elkaar nergens in de weg zitten. Ons ontwerp brengt alles harmonieus bij elkaar, inclusief een groene buitenruimte (De vallei) tussen de parkeergrage en het Entreegebouw.

Daktuin voor patiënten en zorgprofessionals op de bestaande parkeergarage

Gedragen door hout

De hoofddraagconstructie is van hout. Zogenaamd cross-laminated timber (CLT) dat waar mogelijk ook zichtbaar is in het interieur. Bouwen met CLT is veilig en duurzaam. Momenteel is CLT nog een van de weinige natuurlijke materialen die echt bijdragen aan de circulaire bouweconomie van de toekomst. De constructie is hybride: de vijf houten verdiepingen rusten op een betonnen plint, waarbij de gevel prachtig is afgewerkt met een ander biobased materiaal: bamboe.

De groene Vallei als oriëntatiepunt en ontspannende ruimte tussen entreegebouw en de bestaande parkeergarage

Het groene dak op

Het dak van de parkeergarage verandert voor een groot deel in een groene daktuin. Vol met planten en, waar dat constructief mogelijk is, zelfs met bomen. Het is een heerlijke plek voor patiënten, hun bezoek en voor het personeel. De daktuin vormt tegelijkertijd een fraai en prettig uitzicht voor wie in de klinieken verblijft.

Centraal gelegen ontvangstruimte met informatiebalie en koffiecorner

Hier wil je werken!

Met het Entreegebouw creëren we bovendien een fijne werkomgeving. Want medewerkers die uitgerust en opgewekt hun werk kunnen doen leveren betere zorg. Een gezonde werkomgeving maakt het MUMC+ tot een aantrekkelijke werkgever, een belangrijk voordeel als je bedenkt dat goed zorgpersoneel schaars is. Op de verdiepingen +2 en +3 bevinden zich het personeelsrestaurant en een veelheid aan vergader-, overleg-, werk- en pauzeruimten. Plekken om samen te delen of juist in je eentje te werken. Geconcentreerd in een besloten ruimte. Of met zicht op de daktuin of het levendige entreeplein.

Het personeelsrestaurant

“Gastvrijheid, intuïtieve oriëntatie, rustgevend groen, een efficiënte scheiding van verkeersstromen, fijn werken – het komt allemaal harmonieus samen in het nieuwe hart van het Maastricht UMC+.”

Martijn van Bentum
partner/architect

“Gastvrijheid, intuïtieve oriëntatie, rustgevend groen, een efficiënte scheiding van verkeersstromen, fijn werken – het komt allemaal harmonieus samen in het nieuwe hart van het Maastricht UMC+.”

Projectdata

Locatie
Maastricht
Programma
Entreegebouw met kantoren, restaurant, vergadercentrum, apotheek, laboratoria, verbindingsbrug, daktuin en binnentuin
Omvang
13.850 m² BVO
Periode
2021 – 2027
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
Maastricht UMC+ | Bureau Vastgoed & Huisvesting
Gebruiker
Maastricht UMC+
Team
Martijn van Bentum, Maarten de Werk, Geert Jan van de Rakt, Menno Roefs, Fadia Baabduh, Stephanie Klein Holkenborg, Mirjam Ophoff, Joris Alofs
In samenwerking met
Huygen, Deerns, Brekelmans, MTD, Jonkers hoveniers, WSP