Delta-lab Deltares

Delft

Kantoor en lab
worden één

Deltares is een technologisch instituut dat werkt aan oplossingen en innovaties op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Met 800 medewerkers richt het instituut zich op rivierdelta’s, kustregio’s en riviergebieden. Om efficiënter te kunnen werken wordt de onderzoeksfaciliteit op Utrecht Science Park verplaatst naar de Deltares-campus in Delft.

Interactie

We ontwerpen voor Deltares een extreem flexibel laboratorium, dat desgewenst eenvoudig nieuwe functies en andere indelingen aankan. Maar we doen meer dan dat. Door het bestaande en het nieuwe doordacht te koppelen ontstaat één nieuw gebouw van vier bouwlagen, dat bovendien meer betekenis krijgt en een duidelijke interactie aangaat met de omringende Deltares-campus.

Repeterend

Het nieuwe laboratorium bestaat uit een chemisch, microbiologisch en een fysisch lab en wordt direct verbonden met het bestaande kantoorgebouw. Het volume dat bij het kantoorgebouw nodig is voor technische installaties, trappen en schachten wordt herhaald bij het nieuwe lab. Dit repeterende element zorgt voor visuele verbinding tussen de twee bouwdelen. En het betekent ook dat er van binnen maximale laboratoriumruimte beschikbaar is.

Verbonden in contrast

Het nieuwe laboratorium heeft een verticale geleding en een houten gevel. Terwijl het kantoor horizontaal georiënteerd is en een gevel van lichtgrijs beton heeft. Op een paradoxale manier geven deze contrasten een gevoel van eenheid en samenhang.

Groene ruimte

De plint zorgt voor een overgang van het houten volume naar het maaiveld en accentueert op subtiele wijze de entrees. Kleine (zit)plekjes en hoekjes maken buiten ruimte voor ontspanning, groen, maar bijvoorbeeld ook voor regenwateropvang. Rondom het gebouw komt meer begroeiing, nestelruimte voor vogels en vleermuiskasten.

“Op een concrete vraag naar nieuwe laboratoriumruimte kwamen we met een groter antwoord. De uitbreiding levert een sterk geheel op én een sterke verankering in de Deltares-campus.”

Tom Vlemingh
partner/architect

“Op een concrete vraag naar nieuwe laboratoriumruimte kwamen we met een groter antwoord. De uitbreiding levert een sterk geheel op én een sterke verankering in de Deltares-campus.”

Projectdata

Locatie
Delft
Programma
Nieuwbouw chemisch biologisch en fysisch laboratorium
Omvang
1.600 m² BVO
Periode
2022 – 2024
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Deltares
Gebruiker
Deltares
Team
Tom Vlemingh, Maarten de Werk, Willem Stommel, Rogier Penning, Maral Günenç, André Teunissen
In samenwerking met
PM², Aronsohn, ZRi, Vintis, Basalt