Agora Organon

Oss

De esthetiek
van echte verbinding

Organon is van oudsher gevestigd in Oss, de ‘pharma hotspot’ van Nederland. Door interne ontwikkelingen wilde Organon alle kantoormedewerkers samenbrengen in twee naast elkaar gelegen, totaal verschillende gebouwen: een carrégebouw uit de jaren ’50 en de veertig meter hoge KR-toren uit 2002.

Meer dan verbinding

Wij ontwierpen een glazen volume, dat fungeert als een uitnodigende entree maar vooral als een echte verbindende schakel. Vandaar de naam Agora, want dat was in de Griekse oudheid de centrale plek waar het sociale, politieke en commerciële leven zich afspeelde. In het transparante volume dat wij creëerden komen verbinding, ontmoeting en kennisuitwisseling vanzelfsprekend tot stand. Met veel daglicht, veel bewegingsvrijheid en extra overlegruimte.

Acrobaat

Hoe verbind je twee bouwdelen die zo van elkaar verschillen? Bijvoorbeeld door van ogenschijnlijke nadelen, zoals niet aansluitende verdiepingshoogten, een voordeel te maken. Hier geen horizontale verbindingen, maar diagonaal lopende houten trappen, aan de buitenkant bekleed met zwart staal. De trappen voelen als één harmonisch geheel, als een acrobaat die dynamisch maar toch stevig tussen twee gebouwen hangt. Een op zichzelf neutraal glazen volume krijgt zo een sterke, bijzondere identiteit.

Van trap naar trap

De hoogstgelegen trap verbindt de derde verdieping van de toren met de tweede verdieping van het carrégebouw. Maar hij geeft onderweg ook toegang tot een brede tribunetrap, die afdaalt naar een niveau lager. Hier, voor je gevoel vrij hangend in de open ruimte, kun je even rustig praten met een collega. En is er ook ruimte voor grotere bijeenkomsten.

“Het is zoveel meer geworden dan alleen een schakel tussen twee gebouwen. De Agora is een fotogenieke verbinder, het is esthetiek die de geest van de organisatie fraai weerspiegelt.”

Tom Vlemingh
partner/architect

“Het is zoveel meer geworden dan alleen een schakel tussen twee gebouwen. De Agora is een fotogenieke verbinder, het is esthetiek die de geest van de organisatie fraai weerspiegelt.”

Projectdata

Locatie
Oss
Programma
Verbindend atrium met hoofdentree
Omvang
700 m² BVO
Periode
2016 – 2022
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Organon
Gebruiker
Organon
Team
Tom Vlemingh, Tim Loeters, Wendy van Rosmalen, Sven Vos
In samenwerking met
Royal HaskoningDHV, Poelmans Reesink, Floriaan, DVP
Fotografie
Hanne van der Woude