VieCuri Dialysis Centre

Venlo, the Netherlands

Complexity leads to
serenity and space

We were invited to design the new dialysis department of the VieCuri Medical Centre. This building volume is part of a series of wards, constructed in beautiful brick, that form a ring around the central hospital.

 

Three streams

A dialysis department is a complex environment with three main types of patients. First, there are the “standard” dialysis patients, who come in two or three times a week. They appreciate being in a non-medical environment and having their own space and reception. Then there are the clinic patients, who are still at the beginning of their possible (home) dialysis treatment and should therefore not be mixed in with the regular patients. The third group consists of ICU patients and clinic patients who need acute dialysis. They enter the dialysis clinic via the hospital.

Creating brightness

First, we analyzed the different patient flows, after which, in close consultation with the users, we were able to create a clear building structure that is perfectly adapted to them. We created a clear floor plan with reception and waiting areas, dialysis rooms, private dialysis rooms and a back office for the staff that is fully separate from the three patient flows. Subsequently, a spatial design was created that—both on the inside and outside—looks as little like a medical environment as possible.

Non-medical

Everything is designed to make the clinic environment not feel clinical. While designing, we had the empty, serene interior of the Japanese Shinto temples in mind. The central waiting room is high and light and feels like a calm living room. The spacious dialysis room has large windows, and the regular patients can lie in comfortable lounge chairs during their treatment. These loungers are an integral part of the dialysis furniture, in which all the necessary equipment and connections are almost invisibly integrated. Patients always have a clear view of the outdoors. Light earthy tones and natural materials, such as wood on the walls, enhance the feeling of serenity and space.

“The rooms do not feel medical, yet they are fully subservient to the medical function, a function that is seamlessly integrated into the design as a whole. ”

Jörn-Ole Stellmann
Partner / Architect

“The rooms do not feel medical, yet they are fully subservient to the medical function, a function that is seamlessly integrated into the design as a whole. ”

Project data

Location
Venlo, the Netherlands
Functie
Dialysis Centre (dialysis room with 18 places, patient rooms, outpatient clinic and back office)
Size
1,600 m² GFA
Period
2019 – 2022
Status
In design (technical design)
Client
VieCuri Medical Centre
User
VieCuri Medical Centre
Team
Jörn-Ole Stellmann, Martijn van Bentum, Geert Jan van de Rakt, Wendy van Rosmalen, Stephanie Klein Holkenborg, Hratc Hovanisian Joost de Jong, Barry van Binsbergen, Carmen Lopez, Simon Wijrdeman, Joris Alofs
In collaboration with
Sweegers en de Bruijn, Archimedes, Arbol Healthcare, Donker Design