Deltares is een technologisch instituut dat werkt aan oplossingen en innovaties op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Met 800 medewerkers richt het instituut zich op rivierdelta’s, kustregio’s en riviergebieden. Om efficiënter te kunnen werken wordt de onderzoeksfaciliteit op Utrecht Science Park verplaatst naar de Deltares-campus in Delft.
We ontwerpen voor Deltares een extreem flexibel laboratorium, dat desgewenst eenvoudig nieuwe functies en andere indelingen aankan. Maar we doen meer dan dat. Door het bestaande en het nieuwe doordacht te koppelen ontstaat één nieuw gebouw van vier bouwlagen, dat bovendien meer betekenis krijgt en een duidelijke interactie aangaat met de omringende Deltares-campus.
Het nieuwe laboratorium bestaat uit een chemisch, microbiologisch en een fysisch lab en wordt direct verbonden met het bestaande kantoorgebouw. Het volume dat bij het kantoorgebouw nodig is voor technische installaties, trappen en schachten wordt herhaald bij het nieuwe lab. Dit repeterende element zorgt voor visuele verbinding tussen de twee bouwdelen. En het betekent ook dat er van binnen maximale laboratoriumruimte beschikbaar is.
Het nieuwe laboratorium heeft een verticale geleding en een houten gevel. Terwijl het kantoor horizontaal georiënteerd is en een gevel van lichtgrijs beton heeft. Op een paradoxale manier geven deze contrasten een gevoel van eenheid en samenhang.
De plint zorgt voor een overgang van het houten volume naar het maaiveld en accentueert op subtiele wijze de entrees. Kleine (zit)plekjes en hoekjes maken buiten ruimte voor ontspanning, groen, maar bijvoorbeeld ook voor regenwateropvang. Rondom het gebouw komt meer begroeiing, nestelruimte voor vogels en vleermuiskasten.